дом Икономика Цената на земеделската земя за декар тръгна нагоре, рентата – също

Цената на земеделската земя за декар тръгна нагоре, рентата – също

0
ДЯЛ

Скок на земеделската земя с 16,5% или 811 лв. за декар, за 2017 г. спрямо предходната 2016 г., отчитат от Териториално статистическо бюро Шумен. За същия период средната цена на декар земеделска земя в страната е 872 лв., с 61 лв. по-висока от тази в област Шумен.
В общо пет от десет общини в областта е намаляла средната цена на сделките със земеделска земя. Това са Върбица, Венец, Нови пазар, Хитрино и Шумен. Най-висока цена за покупка на един декар земеделската земя е отчетена в община Велики Преслав – 1 059 лв./дка. В още две общини – Каспичан и Никола Козлево средната цена на земеделската земя надвишава средното за страната равнище – 1 001 лв. и 982 лв. за декар.
Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя за 2017 г. в област Шумен е достигнала 49 лв./дка (46 лв./дка за страната). При постоянно затревените площи се наблюдава повишение на цената с 36.4%.
Най-висока средна цена на рентата се наблюдава в община Каолиново (58 лв./дка), а най-ниска в община Смядово (29 лв./дка). През 2017 г. намаление на средната цена на рентата спрямо 2016 г. е отчетено в две общини, увеличение на цената в седем общини, а в община Велики Преслав цената за един декар наета/арендувана земеделска земя не се е променил.
Изследването обхваща 2 246 земеделски стопанства, специализирани дружества за инвестиции в земеделска земя и агенции за недвижими имоти.
Наблюдението за цената на земеделската земя и рентата в селското стопанство се провежда в съответствие с изискванията на методологията на Евростат, отчитайки в същото време и националните особености в развитието на пазара на земеделската земя и рентните отношения в България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПролетно: Зелените и цветните площи в Шумен разцъфват обновени
Следваща статияШумен празнува! Какво подготвят за Деня на града