дом Общество Цената на земеделската земя в областта е скочила с 35,8% за една...

Цената на земеделската земя в областта е скочила с 35,8% за една година

0
ДЯЛ

Най-скъпа е земята в община Никола Козлево

През изминалата 2018 г. средната цена на един декар земеделска земя достига 1 101 лв., което е с 35.8% повече в сравнение с 2017 година. Спрямо предходната година през 2018 г. увеличението в цената на нивите е с 34.3% . Това сочат данните на „Статистически изследвания-Шумен“.
През отчетната година средната цена на един декар земеделска земя в страната е 941 лв., със 160 лв. по-ниска от тази в област Шумен.
През 2018 г. най-висока е цената на земеделската земя в община Никола Козлево – 1 415 лв. на декар. В още три общини – Каспичан, Велики Преслав и Смядово средната цена на земеделската земя надвишава средното за страната равнище. В Шумен средната цена е била 1 101 лева.
Увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е отчетено в девет от десетте общини на областта.
Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в областта през 2018 година достига 50 лв./дка (48 лв./дка за страната). И през 2018 г. средната цена на рентата за ниви в областта е аналогична с тази на земеделската земя.
В областта най-висока е средната цена на рентата в община Никола Козлево (60 лв./дка), а най-ниска – в община Смядово (31 лв./дка). През 2018 г. намаление на средната цена на рентата спрямо 2017 г. е отчетено в една община, увеличение на цената – в седем общини, а в община Каолиново и община Хитрино цената за един декар наета/арендувана земеделска земя не се променя.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСамо за 24 часа: 220 шофирали с превишена скорост
Следваща статияТворци и интелектуалци учредяват Клуб „Култура за Шумен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here