дом Други Цената на газта скача с над 10 процента, реши КЕВР

Цената на газта скача с над 10 процента, реши КЕВР

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец февруари 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Ценовото решение на Комисията е прието в съответствие с условията на договора между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром экспорт“ и условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.
В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1 февруари от „Булгаргаз“ ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за месец януари 2021 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, осреднените цени към 31.01.2021 г. на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и допълнителни количества природен газ по програмата за освобождаване на природен газ след проведения търг на 11.01.2021 г., по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.
С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари 2021 г. в размер на 30,39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния м. януари 2021 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лв./MWh.
Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.
Увеличената цена на природния газ за м. февруари е в резултат на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За периода 1.12.2020-27.01.2021 г. те са се увеличили с 45% в резултат на високото търсене, както беше заявено на откритото заседание на 27.01.2021 г. от изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов. Той изтъкна, че цените за българските потребители ще бъдат с 15-20 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от газовото хранилище в Чирен, количества по договора за доставки с ООО „Газпром экспорт“ и по договора за доставка на азерски газ.
В утвърдената цена на природния газ от 30,39 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.
24shrmen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКарантината за влизащи в България отпада след отрицателен PCR-тест, направен у нас до 24 часа
Следваща статия1 920 са излекуваните от COVID-19 за денонощие, новозаразените – 832

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here