дом Култура Христо Димитров: Шумен е Меката на българската хореография

Христо Димитров: Шумен е Меката на българската хореография

0
ДЯЛ

С решение на Общинския съвет художественият ръководител на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен“. Кметът Любомир Христов  му връчи високото отличие за изключителни заслуги в областта на българския фолклор. „Чудото „Българе“ започва от Шумен и причината това да стане, е именно нашият съгражданин Христо“, заяви  Любомир Христов пред многобройната аудитория, която усети магията на танцовия спектакъл“Осмото чудо“.

„Не мога да крия, че изключително се радвам на високото признание, с което ме удостои моят роден град. Като вярващ човек, първо благодаря на Бога, че ми е дал талант и възможности да го развия“, каза Христо Димитров. „И след това ми е дал поредица от чудеса“, допълни новият почетен гражданин. Той нарече ансамбъл „Българе“ истинско чудо. Благодарности изпрати и на своята майка Калушка Димитрова. „Не само за това, че ме е родила, но ми е дала, и светлото що в мен блестеше“, допълни Димитров, като се позова на стих на Вазов. И нарече свой духовен баща хореографа Иван Иванов за това, че е помогнал за формирането му като танцьор и хореограф. Припомни случай, когато преди години Иван Иванов го е открил като ученик в Трето основно училище. „Като Иисус Христос“, сподели Димитров. Уточни, че в историята на българската хореография, Иванов е създал освен него, още 16 хореографи. Според него Шумен винаги е бил Меката на хореографията. И припомни, как неотдавна половината от ансамбъла са били от Шумен, а другата половина от останалата част на България. Той помоли кмета Христов да съдейства да бъде съхранена голямата традиция в българското хореографско изкуство. „Това е голяма сила на нашия град и ние трябва да я запазим“, категоричен бе Димитров.

Към танцьорите на „Българе“ ръководителят се обърна с думите: Вие сте едно голямо чудо. По думите му, без  талантливите танцьори, е било невъзможно той да бъде Христо Димитров. Благодари на сестра си Елена и на зет си Ян Андерсон, вече покойник, за това че са инвестирали в реализацията на идеите му, повече от 2 млн. лева.

Хореографът, прославил  България по целия свят, обеща да гостува всяка година на Деня на Шумен – 11 май, Денят на св. братя Кирил и Методий.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха педофил, блудствал с 12-годишно момче от Шумен
Следваща статияОтново затварят „Марица“, премахват опасни клони

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here