дом Култура Хор „Родни звуци“ празнува 120 години от създаването си

Хор „Родни звуци“ празнува 120 години от създаването си

0
ДЯЛ

Хор „Родни звуци“ към читалище ”Добри Войников-1856” отбелязва своята 120-годишнина от създаването си днес, 15 август 2018 г. от 17.30 ч. в Дома на учителя в Шумен.
Хористите, ръководството на хора и читалището ще отбележат с кратка церемония рождената дата на именитата шуменска формация.

На 15 август 1898 г., в Андрейковото училище в град Шумен 16 хористи създават музикално дружество ”Родни звуци”. Сред тях са Атанас Зидаров, Велико Дюкмеджиев и Велико Чалъков. Първоначално хорът е само мъжки, а от 1905 е смесен. През годините в състава на хора са преминали стотици хористи. От 1961 г. хорът е дирижиран от проф. Венета Вичева, завършила „Хорово дирижиране” в Националната музикална академия и носител на най-високото музикално отличие за музикално изкуство в България „Кристална лира“. През годините хор „Родни звуци“ изнася над 1 700 концерта, както в България, така и в чужбина — Полша, Унгария, Гърция, Украйна, Турция, Русия, Република Македония, Словения, Австрия, Италия, Германия. Проф. Венета Вичева ръководи хора до 2011 година, а след нея главен диригент до 2015 година е доц. д-р Николай Андриянов. От 2015 до момента диригент на смесен хор „Родни звуци“ е Христо Атанасов. Сред някои от най-известните имена, свързани с редиците на хора са Стоян Коларов, Люба Величкова, Стефан Анастасов, Христина Ангелакова и др.
Честването на 120-годишнината на хора ще продължи на 26 и 27 октомври 2018г., когато известни хорове от България и чужбина ще гостуват на шуменския хор и ще вземат участие в юбилейната програма.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКатастрофа между мотор и кола до ЖП гара Шумен
Следваща статияНов трибагреник посреща влизащите в Шумен от Пети километър