дом Култура Хитови заглавия на българския театър в афиша на „Нова българска драма“

Хитови заглавия на българския театър в афиша на „Нова българска драма“

0
ДЯЛ

13 пиеси ще бъдат представени по време на 27-ото издание на Международния театрален фестивал „Нова българска драма“ в Шумен. Съюзът на артистите в България (САБ) подава ръка на по-възрастни, но големи български актьори като Емилия Радева и Гинка Станчева, включвайки в афиша на фестивала спектакъла с тяхно участие „Пролетна измама“ по разкази на български класици. Правим го защото тези актьори заслужават, те са дали много на българския театър, заяви председателят на САБ Христо Мутафчиев. Клубът от ветерани на българската театрална сцена „Сребро в косите“ е втори шанс за тях.
Това издание ще поднесе малко по-различни сценични събития. Фестивалът ще бъде открит с премиера мащабният спектакъл „Началото на криворазбирането“, заяви директорът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ Димитър Димитров, директор и на фестивала. С реализацията на проекта ще бъде отбелязана 185-годишнината от рождението на Добри Войников и 140 година от смъртта му.
За пореден път Община Шумен заедно с театъра и Сдружение „Нова българска драма“ ще проведат фестивала. Вярваме във възможностите на екипа, който осъществява тази голяма идея, каза директорът на дирекция“ Култура“ Десислава Златева. Тя уточни, че фестивалът е включен в културния календар на Община Шумен и Майките културни празници на града. Такива събития трябва да останат във времето, с подкрепата на Общината, смята тя.
Организатори на театралното събитие от 11 до 16 май са Сдружение „Нова българска драма“, Министерството на културата, САБ и Община Шумен.
Фестивалът ще мине в традиционните си три направления – преглед на спектакли, авторски прочит и съпътсваща програма, съобщи Дияна Христова, председател на Сдружение „Нова българска драма“. Двама са селекционерите – младите театроведи Зорница Каменова и Катерина Георгиева.
Авторитно жури – проф. Камелия Николова, театровед и преподавател в НАТФИЗ, до. Мира Каменова, сценограф и актьорът Ириней Константинов ще оценят спектаклите. Сред тях се открояват хитови заглавия като „Чамкория“ по романа на Милен Русков с участието на Захари Бахаров и „Цветът на дълбоките води“ на Народен театър Иван Вазов.
Тази година няма международно участие във фестивала. Така се случи, но за сметка на това имаме една богата съпътсваща програма, отбеляза Христова.
Според нея театралният форум вече се е наложил с авторитет през годините благодарение на силните текстове от българската драматургия.
САБ е традиционен партньор на шуменския театър от самото създаване на фестивала. Това е една от малкото, стойностни големи театрални инициативи в България. Прави се от хора, които имат сърце, визия и перспектива какво трябва да се случи, заяви председателят на САБ Христо Мутафчиев. Българските текстове са предпочитани от нас актьорите, но все по-малко ги има, отчете той. Според него театралният форум в Шумен е ясен знак за младите актьори.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът Любомир Христов разпореди мерки срещу пожари
Следваща статияУчениците от „Панайот Волов“ отбелязаха с редица събития 170-годишнината на школото си