дом Култура Филм на преподавател от ШУ участва във фестивал за документално историческо кино

Филм на преподавател от ШУ участва във фестивал за документално историческо кино

0
ДЯЛ

Филм по сценарий на доц. Юрий Проданов – преподавател в Шуменския университет (ШУ) участва във Международния фестивал за документално историческо кино „DOCK` 2019“ в Бургас.
Лентата е посветена на родения в Шумен писател, духовник и политик Васил Друмев.
„Трънливият друм“ по сценарий на доц. Юрий Проданов участва в съпътстващата програма „Академия“, която е за ученици и студенти.
Филмът е заснет преди четири години. Поканата за участие на фестивала в Бургас идва от организатора проф. Петър Стоянович.
„Преподавах Възрожденска литература в Шуменския университет 18 години. Това ме накара да обърна поглед към Васил Друмев. Той има интересен живот и превратна съдба. Автор е на първата оригинална българска повест „Нещастна фамилия“. Неговата пиеса „Иванко убицът на Асеня“ се играе и до днес по българските театрални сцени. Васил Друмев е сред учредителите на Българското книжовно дружество, което по-късно дава основата за саздаване на Българската академия на науките. После той се замонашава и излиза на политическата сцена като митрополит Климент, който за кратко става министър-председател на България. Недолюбвам от Стефан Стамболов митрополитът е заточен в Петропавловския и Глодженския манастир. След падането на правителството на Стамболов е освободен. На следващата година участва в делегацията, договорила признаването на княз Фердинанд от Русия. Последно е председател на Българското книжовно дружество“, разказа доц. Юрий Проданов.
Международния фестивал за документално историческо кино „DOCK` 2019“ в Бургас ще продължи до 22 септември.
Жури с председател кинорежисьорът Иглика Трифонова ще определи победителите във фестивала.
Десет филма участват в състезателната програма.
„Искаме да покажем в Шумен част от филмите от конкурсната програма. Вечем водим разговори за това“, обясни още доц. Юрий Проданов.
Снимка: Петър Стоянович
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШампион по езда стана победител в конните надбягвания във Върбица
Следваща статияКметът Любомир Христов инспектира нови детски площадки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here