дом Наблюдател Фейсбук поколението прави „алъш-вериш в името на знанието“ във… Фейсбук

Фейсбук поколението прави „алъш-вериш в името на знанието“ във… Фейсбук

0
ДЯЛ

Трескавото търсене на учебници за новата учебна година започна седмици преди първия звънец, но от днес започва кулминацията на алъш-вериша в името на знанието.
Голяма част от учениците от 9 до 12 клас в област Шумен купуват учебници на старо – основно от съученици от по-горни класове. Цената на комплектите варира между 40 и 60 лева, като тя се формира на базата на пазарната цена на новите такива. Най-често старите учебници са по-евтини с около 50%, но процентното съотношение може да се промени в зависимост от състоянието им.
„Договарянето се прави най-вече във Фейсбук“, твърдят тийнейджъри. Обикновено ученикът предпочита да си ги купи от същия съученик, от когото си ги е набавил и предишната година.
Други ученици използват стария метод и предпочитат контакта „очи в очи”. Традиция е в първите часове на новата учебна година да се обикалят неуморно стаите на по-долните класове и да се предлагат стари учебници. Но тази екстра да ти ги донесат на място, струва малко повече.
По-скъпи са учебниците по чужди езици и голяма част от училищата изискват учебниците по тези предмети да са нови, като закупуването им се организира и осъществява чрез конкретното училище в началото на учебната година. За ученик, изучаващ два чужди езика сумата, която трябва да се задели за новите учебници е около 70 лв.
Общата сума, която може да спестите от покупката на стари учебници е между 70 -100 лв. При голяма част от учениците нови учебници се закупуват само в краен случай.
Новите учебни програми влизат в сила от тази учебна година и единствено осмокласниците ще са задължени да се сдобият с нови учебници.
Есра ЮНАЛОВА,
стажант-репортер
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗатварят временно за движение улица “Петър Парчевич” в Шумен
Следваща статия19-годишен намушка връстник на ЖП гарата в Каспичан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here