дом Общество „Фанданго“ свирят на площада в Шумен за празника на града

„Фанданго“ свирят на площада в Шумен за празника на града

0
ДЯЛ

Група „Фанданго“ е изненадата на Общината за всички шуменци по повод празника на града 11 май. Рокаджиите ще забият на откритата сцена на площад „Освобождение“ на 11 май от 19.00 часа. В концерта ще участват формации и състави от СУ „Сава Доброплодни“ и Младежкия дом.
Традиционно 11 май – Денят на Шумен се превръща в кулминация на Майските културни празници в града. Тази година те започват още на 9 май с церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци по повод Деня на Европа. Шуменци и гостите на града могат да разгледат и изложбата „Големите художници на Шумен“. Икспозицията е подредена на Ii етаж в художествена галерия „Елена Карамихайлова“.
Тази година местната управа е поканила гости от побратимените с Шумен градове – Синоп (Турция), Ксанти (Гърция), Браила (Румъния) и Дебрецен (Унгария).
Проявите от богатия афиш на културните празници ще продължат до края на месец май.
В дните на най-хубавия пролетен месец Шумен се превръща в средоточие на културни прояви, които надхвърлят рамките на националното и вече имат отзвук и зад граница.
„В тези наситени с прояви дни искаме да покажем Шумен като жив, буден и цветен град“, коментира зам.-кметът по култура Найден Косев.
Маратонът от културни събития продължава и на 10 май с „Час по родолюбие“ във всички училища и детски градини в града. От 11.00 часа по пешеходната зона на булевард „Славянски“ се откриват детски ателиета по изкуствата. В 16.30 часа в парка до Общината започва и работилницата по танци на група „Танцувалня“.
Изложбата от Националния пленер по фотография, проведен в Шумен през април, ще се открие в 17.30 часа в пространството пред Административния съд.
От 18.30 часа всички меломани магат да посетят концерта с филмова музика на Градския духов оркестър „Михаил Биков“. На откритата сцена на площад „Освобождение“ ще се изявят и групарите от „Зюрьош“. Музикантите са от побратимения с Шумен унгарски град Дебрецен.
В празничния за Шумен 11 май, когато Българската православна църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий, официалните тържества в града започват в 10.30 часа пред сградата на Общината. Там изявени ученици от града ще издигнат флаговете на България, Европейския съюз и Шумен.
Преди това в 9.30 часа в сградата на СУ „Сава Доброплодни“ ще се проведе състезание по краснопис и правопис за най-малките ученици в общината. Заявки за участие в надпреварата се приемат до 8 май.
В 11.00 часа започва тържествената сесия на Общинския съвет, на която тазгодишните носители на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура ще получат своите призове. По време на заседанието бъдат отличени и тримата нови почетни граждани на Шумен – треньора по щанги Иван Лечев, хореографа Иван Иванов и общественика Нико Майеров.
В 18.15 часа пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ официално ще се открие фестивалът „Нова българска драма“.
Тържественият концерт на площад „Освобождение“ ще завърши с тържествена заря. Феерията в небето над Шумен ще започне около 21 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия24shumen.com с отличие за обективност
Следваща статия450 мажоретки дефилират на 11 май в центъра на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here