дом Общество Учителските синдикати в Шумен искат Ема Радушева да се пенсионира, готови са...

Учителските синдикати в Шумен искат Ема Радушева да се пенсионира, готови са и за стачка

1
ДЯЛ

Ема Радушева да се пенсионира, поискаха представители на учителските синдикати в Шумен. Те заплашиха да започнат новата учебна година с ефективни протести. Недоволството на синдикалистите е провокирано от факта, че в качеството си на председател на местната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, Ема Радушева категорично е отказала да подпише колективния трудов договор (КТД)в системата на образованието. Въпреки срещите и разговорите проведени с нея тя категорично отказала да положи подписа си.
Радушева е против увеличението с 3% (около 25 лева) на заплатите на не педагогическия персонал в училищата. Аргументът й е, че не всички учебни заведения могат да си го позволят, като визира школата в селата Градище и Мадара.
„Нарушихме 15-годишна традиция, а с действията си Радушева бламира нормалния социален диалог“, заяви експертът от КНСБ Радостин Павлов. Той уточни, че синдикатите и педагозите нямат никакви претенции към Община Шумен, която абсолютно коректно е изпълнила задълженията си като партньор.
Хронологията на събитията започва на 14 януари, когато синдикатите канят на преговори представители на Община Шумен и представители на училищното и предучилищно образование.
Първият кръг от преговорите се провежда на 7 май. Тогава става ясно, че има различия, които трябва да се изгладят. Седмица по-късно се провежда втория тур на договарянето. Зам.-кметът Найден Косев обявява, че подписването на КТД ще е на 18 юни.
Изпреварвайки събитията, на 17 юни Радушева се среща с кмета на Шумен, бе да уведоми и покани синдикатите. Предстоят нови срещи между спорещите страни. Синдикатите предлагат три варианта на договора, а зам.-кметът Найден Косев защитава постигнатото до момента. Въпреки това, Ема Радушева отказва да подпише документа. След нови уговорки Радушева е склонна да парафира договора с изричната уговорка, че само при възможност училищата ще повишат заплатите на не педагогическия персонал. В документа се вписва, че училищата няма да повишат възнагражденията с 3% само при доказана невъзможност. Радушева отново отказва да подпише.
„В образованието има пари. Истината е, че някои директори не искат да ги дават. В последния кръг на преговорите Радушева не присъства, а нейните представители не взеха отношение по проблема“, обясни Татяна Иванова и прогнозира напрежение в синдикалните структури в образованието, където членуват над 1 200 педагози.
Неподписването на колективния трудов договор води до проблеми с всички плащания в системата на образованието, което касае над 2 000 души в община Шумен.
„Това руши модела, който се прилага в цяла Европа. Недопустимо е това да се случва в Шумен. Апелирам членовете на организацията, ръководена от Радушева да се съберат и да решат проблема. Има много директори, които могат да заемат нейния пост“, категорична бе Анета Денева – председател на КНСБ в Шумен.
Синдикалистите са подготвили писмо до премиера, министъра на образованието, шефа на РУО-Шумен, Синдиката на българските учители, кмета на Шумен и местните депутати, с което ги запознават със ситуацията и искат съдействие за решаване на проблема. В противен случай новата учебна година в община Шумен ще започне с протести. Документът е подписан от представителите на учителските синдикати на КНСБ и „КТ „Подкрепа“ в Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДеца от Велики Преслав търсят артефакти по образователна програма в музея
Следваща статияПреглед на музейните анимации организира РИМ-Шумен

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here