дом Общество Ученичката Девора Станчева изнесе реч на среща, организирана от МО в Брюксел

Ученичката Девора Станчева изнесе реч на среща, организирана от МО в Брюксел

0
ДЯЛ

Девора Станчева, ученичка в СУ „Сава Доброплодни“ Шумен, изнесе реч в среща, организирана от Министерството на образованието и науката, по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Мотото на срещата бе „Към европейско образователно пространство – насърчаване на общите ценности и приобщаващото образование“.
Зам.-министър Деница Сачева откри форума с думите „Осигуряването на равен достъп до качествено приобщаващо образование за всички деца, включително за тези в неравностойно социално-икономическо положение, със специални образователни потребности и с увреждания, е от ключово значение за сплотяването на обществата в Европа. Страните членки на ЕС трябва да фокусират повече усилия в насърчаването и развитието на общите ценности, защото те спомагат за социалното включване“.
Събитието, което се проведе днес в Брюксел, бе организирано от Българското председателство на Съвета на ЕС, съвместно с Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образование. Говорители на конференцията бяха европейският комисар за образование Тибор Наврачич, министри и представители на министерствата на образованието на Белгия, Германия, Словения и Португалия, членове на Европейския парламент, експерти от Европейската комисия и заинтересованите страни в образователния сектор.

Девора сподели за добрата практика на Център „Амалипе“, която се прилага близо 10 г. в страната. Разказа за елементите на програма „Всеки ученик ще бъде отличник“, която цели намаляването на ранното отпадане на ромски ученици от училище, както и тяхното продължаващо образование.
„През май държавите членки се съгласиха да обединят усилия в намаляването на преждевременното напускане на училище и да увеличат възможностите за равен достъп до образование и умения за всички деца, включително за тези на работници, които се местят в друга държава“ в заключение каза зам.-министър Деница Сачева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОткриха модерен зъболекарски кабинет във Вълнари
Следваща статия54 деца от село Ивански бяха на вълнуваща историческа разходка в Плиска и Мадара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here