дом Общество Утре почитаме Света Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните желания

Утре почитаме Света Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните желания

0
ДЯЛ

На 15 август е Голяма Богородица – денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи.
Отбелязва се краят и на Богородичните пости, като се разрешава яденето на риба. На този ден освен имениците, празнуват и жените, които се молят на Светицата да благослови семействата им и да дава здраве на децата им. Бездетните принасят курбан с молба за майчинство.
Според поверията, на 14 август вечерта, жените, които искат да имат дете, молят Богородица да им помогне, носят дарове и остават да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярват, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. На 15 август младите жени не трябва да се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни.
На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.
Традицията повелява на днешния празник да присъстват и определени храни на трапезата, това са варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, диня, мед.
Празнуват всички, които носят имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Деспина, Преслав и Преслава.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВ Западна Европа питат наши гурбетчии лекуват ли кайсиевите ядки рак
Следваща статияДренци, Страхилица, Близнаци и Сливак отново със сухи чешми днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here