дом Култура Урок по родолюбие в килийното училище в „Дивдядово“

Урок по родолюбие в килийното училище в „Дивдядово“

0
ДЯЛ

По повод 170 години от създаването на килийното училище към църквата „Св.пророк Илия“ в кв.“Дивдядово“ председателят на храма протойерей Иван Павлов ще изнесе урок по родолюбие днес от 17.00 часа. Деца, ученици и възрастни хора ще дойдат, за да слушат словото на един от най-сладкодумните свещеници в Шуменска епархия. Ще бъдат засегнати теми като – защо е важно да посещаваме православния храм и да го опазваме, да спазваме Божиите заповеди и да прилагаме в живота евангелските добродетели – вяра, надежда и любов. Както и да обичаме родния край с неговите обичаи и традиции, наследени от дедите.


Килийното училище е създадено през 1848 година, две години след построяването на храма. То е най-старото в Шуменска област. Запазен е оригиналният надпис в школото „училище славянобългарско за юноши в лето 1848 г.“. В класната стая са запазени и стари букви от онова време.
Преди да започне урокът отец Иван ще отслужи водосвет за здравето и благоденствието на жителите на Дивдядово.
„Заедно с църковното настоятелство решихме да се провеждат уроци по вероучение. Именно наличието на килийното училище, което е основание за гордост, ни дава основание да реализираме тази наша идея“, заяви пред 24shumen.com отец Иван.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Каспичан разпродава на търг цигли и тротоарни плочки
Следваща статияОт днес светът и Градската градина в Шумен са футбол