дом Общество Университетски преподавател дарява православни храмове с икони

Университетски преподавател дарява православни храмове с икони

1
ДЯЛ

Людмила Изосимова от Русия влага всяка рубла в изработката на ликове на светци

Православни християни от Русия и Украйна даряват чудотворни икони на български църкви и манастири. Повечето от светините са изработени с техни собствени средства, от майстори на църковна утвар , а други са закупени от манастири на Св.гора – Атон. Практиката – да се дарява на наши храмове е от последните няколко години срещу скромното желание на благодетелите имената им да бъдат споменавани по време на богослужения.
В унисон с вече установената традиция, най-голямата църква в Шумен „Св.Св. Три светители”, получи чудотворна икона на Св.Богородица „Скърбяща Кременецка”. Този образ на Божията майка се съхранява и в Богоявленския манастир в гр.Кременец, Тернополска област в Украйна, откъдето светинята носи името си. А изображението за религиозно поклонение е копие от оригинала, който се съхранява в този манастир. Светата обител е основана през 1636 г. с благословението на митрополит Петър Могила. В част от кондиката на манастира, летописна църковна книга, са посочени случили се чудеса – изцеления на хора, болни от психически заболявания. А в наши дни, след усилна молитва, излекувани от други болести и решения на трудни проблеми. Условието – силна вяра в молитвеното ходатайство пред Бога на Божията майка.
Самото дарение бе прието от председателя на църковното настоятелство в шуменския храм иконом Красимир Капитанов. Пред 24shumen.com той изрази благодарност на групата поклонници, които от собствения си бюджет са заделили средства за изработването на светото изображение.
Изработката е дело на известен майстор на църковна утвар в Украйна. Божията майка е с мантия, която била изработена със специална сребърна игла. Светицата е вглъбена в молитвена поза. В долния край на светия лик има надпис”Св.Богородица скърбяща. Кременецка”. На същото място има мощехранителница, откъдето се вижда поставен тамян.
„Предаваме иконата за вечна молитвена памет на руските войни, отдали живота си за освобождението на България в Руско-турската война 1877-1878 г. с любов към българския народ” е записано в дарителския лист.
„Българската църква, която трябвало да получи лика на Божията майка не е избрана случайно. Търсено е някакво сходство със събитие в Украйна”, смята Димитричка Христова – библиотекар към шуменския храм. Според нея особено близки са две исторически събития – в България, когато от нос Калиакра в морето се хвърлили 40 девойки, за да не попаднат в ръцете на османските поробители и да бъдат осквернени. А в Украйна, в гр.Кременецк, 10 девойки са избрали смъртта, върху скали, пред участта да попаднат в харема на татарски хан през 10 в.
Може би именно това сходство е търсено от дарителите, които са силно вярващи, разсъждава Христова. Другото предположение за избора на шуменската църква било видение свише.
Преподавател по право в университет в руския град Уфа – Людмила Изосимова, е основният дарител заедно с още трима християни.
„С Людмила се познаваме от години. Тя е двигателят на дарителските прояви за БПЦ. Нейната мисия от 2012 година насам е да прави дарения за наши манастири, църкви и духовни средища на православната вяра”, сподели художникът Веселин Русев. Негово дело е иконата на небесния покровител на Шумен – Св.Райко Шуменски, както и реставрирането на много икони в шуменската църква.
По думите на библиотекарката Христова руските благодетели са истински православни мисионери, от които страната ни се нуждае особено днес, когато животът е труден.
„Аз се моля пред тази икона за здравето и благополучието на семейството ми. Вярата днес е алтернатива. Богородица да ни пази от мрака на злодеянията, които зачестиха в България, а завистта, омразата и злобата, за съжаление са навсякъде. Няма я любовта и търпението. Хората са се озверили. Парите властват навсякъде”, казва Емилия Петрова, зам.-диригент на църковния хор.
Шумен не е единствената дестинация за дарителската кампания.
„Дряновският манастир получи от Людмила стара икона, отново на Богородица, предоставена от манастир на Света гора, а Лопушанският манастир на Св.Троица – Бог Отец, Бог син и Св.дух”, съобщи художникът Веселин Русев, който помогнал за пренасянето на даренията.
„Оценяваме жеста на дарителите. Хората подаряват икони, според възможностите си. Някои дарители записват имената си, други не. Но споменаваме имената на желаещите по време на богослужения, каквато е волята им”, сподели йеродякон Онуфрий от Дряновския манастир.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Смядово търси медицински специалисти по образователен проект
Следваща статияМая Манолова спази обещанието си, предложи на МРРБ да намали цената на водата в Шуменско

1 коментар

  1. Мааалко повдигат завесата на тези „анонимни“ дарители от Украйна с идеята да отклонят вниманието от една друга анонимна дарителка от шумен -бизнесдама, занимаваща се с торове, семена, пестициди и пр.
    Е, анонимната от Украйна я видяхме. Хайде намерете някой и от Грузия и пародията да е пълна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here