дом Общество Унгарският посланик ще открие обновената къща музей „Лайош Кошут“

Унгарският посланик ще открие обновената къща музей „Лайош Кошут“

0
ДЯЛ

Унгарският посланик Текла Харангозо пристига в Шумен по случай Дните на унгарската култура в града.
Тя ще открие обновената къща музей „Лайош Кошут“ на официална церемония.
170-годишнината от борбата за свобода на унгарския народ от 1848-1849 г. е формалният повод да се извърши поредното техническо обновяване на знаковата за Българо-унгарското приятелство къща музей „Лайош Кошут“. По-голямата част от средствата в размер от 25 681 лева са осигурени по програмата „Опазване на унгарските паметници в чужбина” на унгарското Министерство на външните работи. Значително е и българското финансово участие – 10 640 лева от страна на РИМ – Шумен и 3 270 лева от Община Шумен.
Церемонията по откриването ще се състои утре, 31 октомври, от 11.00 ч. в експозиционната зала на къщата музей. Официални гости на събитието ще бъдат извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Текла Харангозо и кметът на община Шумен Любомир Христов. Церемонията ще започне със слово на унгарския дипломат. В съпътстващата програма на събитието гостите ще могат да слушат импровизиран концерт на младите изпълнители Хелга Дебрецени-Киш и Кристиан Дьомен. Двамата музиканти са студенти в специалност „Народна музика“ в Музикалната академия „Ференц Лист” и ще свирят спонтанни импровизации за цитра по мотиви от народна музика, джаз и съвременна музика.
Къщата музей „Лайош Кошут“ в Шумен е организатор и домакин на Дни на унгарската култура от 29 до 31 октомври.
Първата инициатива бе среща на 29 октомври 2018 г. на зам.-декана на Факултета по хуманитарни науки и преподавател в катедра „История и археология“ на Шуменския университет доц. д-р Стефан Минков с ученици от XI клас в Профилираната езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в Шумен.
Извънредният час по история бе посветен на Унгарската революция от 1956 година.
Дните на унгарската култура включват забавни игри за ученици, откриване на изложба и участие на дуо „Цитерандом“ в обновената зала на къщата музей.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт днес: Паркингът на „Оборище“ – платен
Следваща статияМалките „смехоранковци“ вече знаят как да ползват правилно таблетите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here