дом Общество Умна ключалка разработиха ученици от Шумен

Умна ключалка разработиха ученици от Шумен

0
ДЯЛ

Умна ключалка разработиха ученици от шуменското училище „Сава Доброплодни“. Младежите вече са студенти, но преди година под ръководството на преподавателя по информационни технологии Ангел Ангелов те създали приложение за телефон, което управлява умната ключалка. Тя се монтира от вътрешната страна на вратата. Отключва се с помощта на телефона. Устройството има датчици за дим. При пожар се задейства и отваря вратата. Ключалката може да се отвори и чрез таен вход с почукване за отключване.
Децата сами създали софтуера, а мострата изработили на 3D принтера в училището. Имат намерение да превърнат продукта в прохождащ бизнес стартъп.
През 2017 година по молба на директора на Туристическото предприятие в Шумен, възпитаници на Ангел Ангелов разработват игра на базата на QR кодове. Всеки открит код отваря информация за фигурите на Мемориала „Създатели на българската държава“. Всеки, който събере необходимите кодове получава награда. Приложението може да се изтегли от Google Play магазин.
Преподавателят Ангел Ангелов е част от общност от учители новатори в България, които преподават по метода „Учене чрез действие“. „Това дава възможност на децата да конструират и програмират различни роботи. Използваме материали от електроуреди. Първо конструираме модела, а после го програмираме. Така моите ученици добиват умения за моделиране, работа в екип, изчисляване и програмиране“, разказа за 24shumen.com педагогът новатор.
Постигнатото само говори за себе си, защото една трета от възпитаниците на Ангел Ангелов вече работят в сферата на уеб програмирането, графичния дизайн, анимацията, има и архитекти.
Самият Ангел Ангелов е от семейство на потомствени учители. Съпругата и сестра му също са учителки. Съдбата така подредила нещата, че баща му се оказал класен, а днес Ангелов преподава на сина си.
От дънна платка на „Правец 8“, ролков магнетофон и стар телевизор „Юнност“, едва 13-годишен, направил първия си компютър. Бил на 25години, когато започнал сериозно да се занимава с информатика и така до днес. Казва, че работата за него е провокация, а най-голямото предизвикателство е да бъде интересен и мотивиращ за учениците си.
В момента възпитаниците на Ангел Ангелов усъвършенстват поредното си творение. Младите програмисти взели роботизирана ръка, създали нов софтуер и така я превърнали в част от компютърна игра. Ръката може да се използва от ученици в 3 и 4 клас в часовете по компютърно моделиране. Устройството работи на принципа на познатите от миналото книги игри. Ръката помага на ученика при вземането на решение, което всеки път може да е различно. Разработката носи на създателите си награда от Областния кръг на конкурса за STEM проекти. На 26 януари младите програмисти ще получат сертификати от Института „Карнеги“ в САЩ.
Снимка: Фейсбук, личен профил на Ангел Ангелов
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвария остави сухи чешмите в част от квартал „Боян Българанов“
Следваща статияНадуваме печките, надуваме и януарските сметки за ток

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here