дом Общество Ужасяващи кадри от инцидента в Хитрино бяха разгледани в съда

Ужасяващи кадри от инцидента в Хитрино бяха разгледани в съда

0
ДЯЛ

Ужасяващи кадри от жп катастрофата в Хитрино, при която загинаха седем души, а 26 бяха с тежки телесни травми наблюдаваха днес в Окръжния съд магистрати, представител на държавното обвинение и адвокатите на двамата подсъдими по делото. Това са 42-годишният Димитър Михнев, главен машинист и помощникът му Радослав Петков, които гледайки визеозаписите от охранителните камери, отново преживяха трагедията. Ясно се видя как след взрива на цистерните след дерайлирането на влака, огнени пламъци обхващат и унищожават обекти на гарата – бар, складове, селският парк, а паникьосани мъже се качват в колите си, за да избегнат инцидента.
На утрешното заседание ще бъдат изслушани аудиозаписите, които съдържат разговорите между служители, които работят на гарата. Съдът ще се запознае и с резултатите от огледите на полицията, в първите минути на произшествието.
Мегаделото тръгна при изключителен обществен интерес, като частни обвинители в помощ на държавното обвинение бяха конституирани пострадали от зловещия инцидент. Граждански искове на този етап от тях не бяха предявявани. Това ще стане на по-късен етап.
Със защитата на двамата подсъдими са ангажирани топ-адвокати от Шумен. Валентин Димитров е дългогодишен директор на Следствието, с опит в разследването на тежки случаи като този. Известен е и другият адвокат Ивайло Йорданов. В екипа влиза и адвокат от Русе, откъдето са и двамата машинисти.
Делото ще се гледа в условията на съкратено следствие. Това означава, че подсъдимите са съгласни с обстоятелствената част в обвинителния акт, но не признават вина.
Съдът прие предложенията на защитата в хода на делото да бъдат разпитани само пострадалите със средни телесни повреди и без допълнителен разпит на вещи лица, като бъдат взети под внимание като доказателства химико-физични експертизи, съдебно-медицински и психиатричната експертиза на главния машинист на влака.
Председателят на съдебния състав съдия Румяна Райкова уважи и искането на адвокатите, да не се разпитват пострадалите с тежки телесни повреди и техните наследници.
Срещу двамата машинисти са повдигнати обвинения по чл.343 от НК за причиняване на смърт на повече от едно лице при неспазване правилата на движение в железопътния транспорт.
Според представителя на държавното обвинение, окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева, случаят е особено тежък. Тя изброи поименно пострадалите от взрива. Пораженията са – изгубено напълно зрение, обезобразяване на лицето, травматичен шок и разстройство на здравето.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНадзиратели и охранители от Шумен на протест
Следваща статияОт Швейцария с любов за шуменските малчугани (снимки и видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here