дом Общество Търсят се 507 преброители и 115 контрольори в областта

Търсят се 507 преброители и 115 контрольори в областта

1
ДЯЛ
Снимка: Иван Иванов

Една седмица остава до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. преброяване на населението и жилищния фонд, припомнят от местната статистика.
До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.
Към момента са набрани 35% от необходимия брой преброители и 45% контрольори. В 25 общини вече е достигнат необходимият брой преброители, като в общините Звездица, Рила, Маджарово, Ветрино, Угърчин и др. има повече кандидати от необходимите. Достатъчен брой контрольори има в близо 60 общини.
В област Шумен ще бъдат необходими 507 преброители и 115 контрольори. До сега заявление в общинските администрации на областта са подали 348 кандидати за преброители и 77 – за контрольори. Към момента достатъчен брой заявления за преброители и контрольори са подадени само в община Нови пазар. Не достигат преброителите в останалите девет общини на областта.
Населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица, в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.
Заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 ст. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като в периода 1 – 15 февруари 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени.
Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лв.
При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.
Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДве катастрофи с двама пострадали за 15 минути на „Хемус“
Следваща статияCOVID-19 покоси още трима в Шуменско, нови шестима заразени в Дома за стари хора в Нови пазар

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here