дом Общество Тържествено откриват четири нови паметника в Двор на кирилицата

Тържествено откриват четири нови паметника в Двор на кирилицата

0
ДЯЛ

Tържествено откриване на паметниците на писателя Димитър Талев, бурятския писател Намжил Нимбуев, калмикския писател Давид Кугултинов и чеченския писател Абузар Айдамиров ще се състои на 20 ноември в Двор на кирилицата в Плиска. Начало на церемонията е от 15.00 часа.
Паметникът на българския писател Димитър Талев ще бъде тържествено открит в Алея на писателите, по случай 120-годишнина от рождението му. Неговият бюст ще бъде осветен от отец Андрей. Паметникът е дар от г-жа Ася Асенова, общественик от Шумен, а бюстовете на останалите творци са финансирани от културно-исторически комплекс Двор на Кирилицата.
На събитието ще присъстват международни делегации оглавени от Соелма Дагаева- министър на културата на Република Бурятия, народният артист на Р. Бурятия певицата Бадма-Ханда Аюшеева, която ще зарадва публиката с традиционни бурятски песни, скулпторът Баир Сундупов, сестрата на писателя- Любов Нимбуева (обществен деятел). Ще присъства и Николай Санджиев – зам.-министър на културата на Република Калмикия. В творчеството на Давид Кугултинов присъства и стихотворение посветено на българската столица София. Мисията на Двор на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже на народите от целия свят, че България и в частност Първопрестолна Плиска е родина на кирилицата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрогнозата: Студ, валежи от дъжд и сняг
Следваща статияБиблиотеката в Шумен – първата в страната с обществен аквариум

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here