дом Култура Тържествено бе отбелязана 70-годишнината на къща музей „Лайош Кошут“

Тържествено бе отбелязана 70-годишнината на къща музей „Лайош Кошут“

0
ДЯЛ

Директорът на Унгарския културен институт в София Сандра Мишкеди бе специален гост днес на честването на 70 години от създаването на къща музей „Лайош Кошут“ в Шумен.
Тържеството съвпадна и със 170 години от пристигането в Шумен на унгарски емигранти, предвождани от Лайош Кошут. Това събитие обаче не бе споменато в празничното честване.
Сандра Мишкеди разгледа експозицията и къщата на хаджи Димитраки хаджи Панев, в която на 21 ноември 1849 година отсяда водачът на унгарската революция Лайош Кошут. Той и съратниците му остават в Шумен до 16 февруари 1850 година. Пребиваването на унгарските емигранти се превръща в събитие за тогавашните шуменци. Унгарците създават първият оркестър в града и страната, започват да си приготвят бира и колбаси – неща, непознати по това време в българските земи.

В годините след Освобождението, в знаковата къща продължават да живеят наследниците на хаджи Димитраки хаджи Панев. Паметта за унгарските емигранти избледнява. През 1931 година обаче къщата отново излиза на историческата сцена. Към нея се стичат групи от туристи от Унгария и България. Дълги години се правят опити имотът да бъде откупен и превърнат в музей. Наследниците на стария шуменски чорбаджия обаче не я продават и така до 1947 година, когато държава успява да я откупи. След две години усилена реставрация през 1949 година къщата музей „Лайош Кошут“ е открита.
През 1969 година с финансовото участие на Унгария е изградена нова изложбена зала.
През 2014 година Унгария дарява на къщата музей в Шумен восъчни фигури на Лайош Кошут, хаджи Димитраки хаджи Панев и съпругата му, а през 2018 година финансира ремонта на музейния комплекс.
В празничната програма днес бяха включени изпълнения на Градския духов оркестър под диригентството на Христо Атанасов, бе представена и жива картина „Среща с Лайош Кошут“ както и книжка с графики на шуменската художничка Милица Козарева (правнучка на хаджи Димитраки хаджи Панев, в чийто дом е приет унгарският революционер).
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАкция по кръводаряване „Протегни ръка” в ДГ ”Изворче”
Следваща статияЗемеделец преметна еврофонд, отива на съд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here