дом Общество Тъжна годишнина: Измина една година от голямата трагедия в Хитрино

Тъжна годишнина: Измина една година от голямата трагедия в Хитрино

0
ДЯЛ

Днес се навършва точно година от взрива на влакови цистерни в Хитрино, който уби 7 души, рани 29 души и унищожи половината село, а с него и човешки съдби
На 10 декември 2016 г. сутринта, товарен влак дерайлира в района на гарата в селото. Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. Взривната вълна унищожи инфраструктурата в селото, част от къщите в населеното място бяха сринати до основи, а на други бяха нанесени сериозни щети. Хитрино получи помощ от държавата, ЕС и дарения в общ размер на близо 33 млн. лв. за възстановяване, което продължава и днес. Усвоените до момента средства са близо 7,3 млн. лв.
Година след катастрофата все още не е ясно кога „Хитрино ще бъде едно от най-хубавите села“, както бе заявил премиерът Бойко Борисов при посещението му часове след инцидента там.
Припомняме, че делото за железопътния инцидент ще се гледа по новия процесуален ред, регламентиран в НПК, а първото съдебно заседание е насрочено за 15 януари.
По-дългият срок от внасянето на обвинителния акт срещу двамата машинисти, които са подсъдими за жестоката трагедия, е аргументиран от магистратите с огромния обем материали, с които страните обстойно трябва да се запознаят. В това число и пострадалите от взрива.
40 тома са материалите по мегаделото, което е от изключителна фактическа и правна сложност. Разследването първоначално се води в Шумен, но по-късно бе иззето в Националната следствена служба.
Установено бе, че при влизането в гара Хитрино локомотивният машинисти Димитър Михнев е управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч, като не е намалил до изискуемите в Закона за железопътния транспорт 40 км/ч. Според обвинението той не е изпълнил точно и безусловно сигнала от предупредителния семафор.
Вината на втория машинист е, че не е предприел действия по спиране на влака.
Днес в Хитрино пристига министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Ненков.
ДПС пък дава курбан в памет на жертвите на трагедията.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПожар унищожи апартамент в кв. „Тракия“, подпали и втори
Следваща статияПо молба на Бойко Борисов: Отлагат отбелязването на годишнината в Хитрино със 7 дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here