дом Политика Три акта са съставени на Община Шумен за нарушение на Закона за...

Три акта са съставени на Община Шумен за нарушение на Закона за управление на отпадъците

0
ДЯЛ

Три акта са съставени на Община Шумен за нарушение на Закона за управление на отпадъците, съобщи от парламентарната трибуна министърът на екологията Емил Димитров в отговор на актуален въпрос на народния представител Иван Иванов за изтичане на кафяви води от Регионалното депо за неопасни отпадъци.
От началото на година в РИОСВ-Шумен са постъпили два сигнала за изтичане на кафяви води от Регионалното депо.
На 11 януари от експерти на екоинспекцията и Басейнова дирекция „Черноморски район” незабавно е извършена съвместна проверка място, при която е установено, че от ретензионния басейн на депото има преливане на отпадъчни води в дъждоприемна канавка, чрез което водата се отвежда в дере, което се зауства в р. Камчия. Възникналата ситуация е в резултат на авария на помпите и поради неблагоприятни атмосферни условия – интензивни валежи. На Община Шумен е дадено предписание да се преустанови изтичането на отпадъчните води, което е изпълнено. За това че РИОСВ не е уведомена за аварийната ситуация, на Община Шумен е съставен акт за установяване на административно нарушение по реда на Закона за водите.
На 31 януари е получен нов сигнал за изтичане на инфилтрат от Регионалното депо. Експерти на РИОСВ и Басейнова дирекция „Черноморски район” са извършили проверка, при която отново е установено изтичане на отпадни води от ретензионния басейн в дерето, заустено в р. Камчия. Констатираното изтичане е неизпълнение на условие в издаденото Комплексното разрешително, за което от екоинспекцията на Община Шумен е издаден втори акт за административно нарушение по Закона за околната среда. На Общинското предприятие „Чистота”, което е оператор на депото, е дадено предписание за прекратяване на изтичането на инфилтрат. На 2 февруари е извършен последващ контрол, при който е установено, че няма преливане извън ретензионния басейн, но в околовръстната канавка на депото продължава изтичане на отпадни води. Поради частичното неизпълнение на даденото на 31 януари предписание, на Община Шумен е съставен трети акт. Дадено е ново предписание за прекратяване на изтичането на отпадни води и представяне на писмен план-график за трайно решаване на проблема с краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки с отговорници и срокове за изпълнение. Предстои вземане на почвени проби с цел оценка на състоянието на почвите в района на изтичането.
На 3 февруари в РИОСВ е получено писмо от оператора на депото за възникнала авария – аварийно спиране на потопяема помпа към ретензионния басейн, без да има разлив на инфилтрат.
РИОСВ ще приключи стартиралите административно-наказателни процедурите по трите акта и ще издаде наказателни постановления при спазване на законовите срокове, беше категоричен министърът на околната среда Емил Димитров. Той не се съгласи с твърдението на народния представител Иван Иванов, че проверките спират рязко, след като управлението на община Шумен се поема от партията, която го е назначила за министър. Димитров отбеляза, че сегашният кмет, на когото са написани актове, има най-малка вина за състоянието на сметището. Според него темата се повдига предизборно.
Проблемът с изтичането на отпадни води от Регионалното депо за неопасни отпадъци на Шумен съществува още от 2010 г. За изтичане на инфилтрат са съставяни наказателни постановления през 2010 г., 2011 г., 2012 г., 2014 г., 2017 г.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия19 кучета и 3 котки от Общинския приют в Шумен намериха нови стопани в Германия
Следваща статияУлица в Шумен и половината Друмево са без вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here