дом Здраве Тревожно: 266 от 518 прегледани жени в Новопазарско са с гинекологични заболявания

Тревожно: 266 от 518 прегледани жени в Новопазарско са с гинекологични заболявания

0
ДЯЛ
Pixabay.com

518 жени от ромски произход от община Нови пазар бяха прегледани по време на безплатните гинекологични прегледи в рамките на Националната стратегия за интегриране на ромите.
При 266 от тях са констатирани и диагностицирани различни заболявания, някои от които с риск за здравето, съобщи за 24shumen.com д-р Пепа Калоянова, директор на Регионалната здравна инспекция в Шумен.
Най-честите заболявания са кисти на яйчника, лейомиом на матката, заплашващ аборт. Взети са 50 цитонамазки по преценка на експерт.
„Жените с констатирани проблеми бяха насочени към личния лекар за направление при специалист и за консултация с цел провеждане на лечение“, уточни д-р Калоянова.
Кампанията е осъществена с помощта на здравни медиатори и на ромското сдружение „Хаяч“, които организирали прегледи в мобилния кабинет, ситуиран в Нови пазар. В продължение на два месеца е била обхваната значителна част от дами от компактни етнически общности в селата на общината.
Миналата година подобни прегледи бяха проведени и в община Върбица, където също бе показана отвореност към профилактиката.
„Амбицията ни е такива прегледи да бъдат извършени във всички общини на областта, като разчитаме на съдействие на ромските медиатори, които винаги са ни помагали през годините в кампаниите“, допълни д-р Калоянова.
Според нея профилактиката е от ключово значение за ранна диагностика и лечение на болестите.
Снимката е илюстративна.
Снимка:Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГлоби от 100 до 2 500 лева грозят неизрядните билкозаготвители
Следваща статияСъдът остави в ареста задържания за убийството на 19-годишен младеж

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here