дом Общество Томбул джамия е номинирана за годишните награди на Платформата WhATA

Томбул джамия е номинирана за годишните награди на Платформата WhATA

0
ДЯЛ

Томбул джамия в Шумен е номинирана за годишните награди на Платформата за архитектурна критика и публицистика WhATA. Джамията е включена в категорията „Нормалност на годината“ в раздел „Добрите реставрации и реконструкции“.
Шуменската Томбул джамия е най-голeмият мюсюлмански храм в България, построена в средата на XVIII век в любопитна османска версия на западноевропейския барок, с много флорални декорации, известни като стил “лале”. Сградата е паметник на културата от национално значение, а от 10 години в нея тече забележително културна реставрация. Камъкът се чисти, старите пластове блажна боя по колони и дървении се махат, а откритите отдолу ярки рисунки се възстановяват внимателно. В резултат на усилията на реставраторите са възстановени близо 2 декара стенописи от два различни периода, а през лятото джамията блесна с цялата пищност на своята ориенталска полихромия.
WhATA Awards са годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA. Наградите на публиката се избират с онлайн гласуване.
Класацията има 8 категории. Всички, които искат да дадат гласа си за Томбул джамия, може да го направят тук.
Гласуването е до 31 януари. Победителите ще бъдат обявени на 17 февруари.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрокурор Маргарита Георгиева: Ще преценя дали да протестирам размера на наказанията на машинистите
Следваща статияПредложение: Срещу инвестиция общинската тенис база да се ползва за 10 години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here