дом Общество Теменужка Петкова: Фалшива новина е, че ще затваряме АЕЦ „Козлодуй

Теменужка Петкова: Фалшива новина е, че ще затваряме АЕЦ „Козлодуй

0
ДЯЛ

Отпуснатите 56 000 000 евро са предназначени за блокове от Първи до Четвърти на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг.
Финансирането се осъществява от целева програма на ЕС за подпомагане извеждането от експлоатация на подобни мощности в държави членки на ЕС. В тази група са България, Литва и Словакия. Програмите имат за цел да компенсират държавите – членки, защото са извели от експлоатация работещи блокове или преди да изтече техния полезен срок на работа.
„Пети и Шести блок на централата са с удължен живот още 30 години“, увери министър Петкова и каза, че са фалшиви новини твърденията за цялостно затваряне на АЕЦ „Козлодуй“.
Парите се предоставят само за извеждане от експлоатация от Първи до Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Средствата се определят, след като съответната държава – членка е направила оценка и тя е приета от Европейската комисия. „За наша радост българската оценка е одобрена и ще влезе в програмния бюджет 2021-2027 година“, обясни Петкова и припомни, че в рамките на предходните години управляващите успешно са изпълнили проекта за удължаване срока на експлоатация на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години. По този начин е гарантирана енергийната сигурност на страната за десетилетия напред.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПравославната църква почита днес успението на света Анна
Следваща статияНови 189 случая на COVID-19 при 2 161 изследвани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here