дом Култура Театралната легенда Ирина Абаджиева представя книгата си „Отминалото на една актриса”

Театралната легенда Ирина Абаджиева представя книгата си „Отминалото на една актриса”

0
ДЯЛ

На 27 ноември от 17.00 ч., в зала „Сава Доброплодни” на НЧ „Добри Войников – 1856” легендата на шуменския театър – актрисата Ирина Абаджиева, ще представи книгата си „Отминалото на една актриса”.
Ирина Абаджиева е родена на Преображение Господне на 6 август 1927 г. в поповското село Звезда и по думите й, идва на бял свят с професията, която впоследствие цял живот ще работи от сърце – от ранна детска възраст рецитира, пее, играе както пред роднини и приятели, така и в училище. След като завършва гимназия,Иван Братанов и Богдан Глогински я включват в самодейния театър на Попово, но скоро талантът й е забелязан и е поканена да играе в Разградския театър. Тук, докато работи, взема и мечтаната диплома за актриса – по чл. 9 от Указа на театрите в България,„за изключителни дарования”, но и след тежки изпити се дипломира в театралния курс на знаменития Стефан Сърчаджиев. След Разградския театър е част от театралните трупи на Сливен, Търговище и Плевен, а от 1967-ма до пенсионирането си през 1989 г. играе на шуменска сцена.Тук за ролята си на Султана в постановка на режисьора Реджеб Садъков „Преспанските камбани”Ирина Абаджиева, за пръв път в историята на театъра, е повишена с две категории наведнъж.
Ирина Абаджиева е изиграла над 120 роли пред десетки хиляди зрители. Носител е на многобройни награди и отличия – орден Кирил и Методи – I степен, златен; златна значка на Съюза на артистите в България; златна значка на Община Шумен и много други. „Отминалото на една актриса” е втората й книга след стихосбирката й „Везба от самота”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗадържаха 61-годишна жена за измама
Следваща статияСтартират засилени проверки на шофьорите на автобуси, товарни коли и таксита

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here