дом Култура Талантите от „Сава Доброплодни” с поредно отличие от Международен фестивал

Талантите от „Сава Доброплодни” с поредно отличие от Международен фестивал

0
ДЯЛ

„Солисти и вокални изпълнители от Вокално – инструментален ансамбъл „Сава Доброплодни” към СУ „Сава Доброплодни” с преподаватели Дарина Бошнакова и Янка Димитрова и танцьори от Танцова Формация „Магията на фолклора” към НЧ „Пробуда – 1958”, гр. Шумен, с ръководител Мая Господинова и хореограф Димитрина Узунова получиха дипломи за отлично представяне на Международния фолклорен фестивал „HORA MARE” (Голямото хоро) в гр. Кълъраш – Румъния.
Участниците от Шумен представиха България на престижния музикален форум.
Фестивалът е организиран по линия на международната организация за фолклор – CIOFF и с помощта на Окръжен съвет – Кълъраш и Общината”, съобщиха за 24shumen.com от НЧ „Пробуда 1958”.
27 – то издание събра в едно красотата и колорита на фолклора от Аржентина, Армения, България, Литва, Италия, Франция, Грузия, Сърбия и Румъния. В продължение на седмица, от 12 – ти до 19 – ти август на голямата открита сцена в центъра на града съставите представяха спецификата на своя фолклор с чар и темперамент, бе оценката на българските участници.
Звучността на българската народна песен, спецификата на българските ритми, красотата на традиционните костюми изправили, и то не веднъж, публиката на крака и заслужили нейните аплодисменти. Шуменските танцьори, певци и музиканти от двете шуменски институции трогнали жители и гости на Дунавския град, дефилирайки по улиците на града.

Шуменските участници получили и плакети – знакът на гр. Кълъраш, за отличните си изяви.
За една седмица градът се превърнал в международна столица на фолклора. Всяка вечер пронизващия звук на българската гайда огласявал центъра на града, последвана от магията на българската народна песен и красотата на българския народен танц. Преплитали се обаянието на латино ритмите със звучността на интересните традиционни инструменти и съхранените в годините френски танци. Буйните грузински танци, прекрасните тарантели на темпераментните италианци и звучните ритми на румънските оркестри в едно омагьосваха публика и участници, разказва Мая Господинова.
Кулминацията на фестивала, гала – концертът в нощта на 18–ти август грабнал публиката с най-доброто от фолклора на участващите колективи.
Незабравим момент за участниците ще остане разучаването на типични румънски танци с помощта на местния танцов състав „Бъръганул” и като завършек „ГОЛЯМОТО ХОРО” с участие на всички гостуващи формации. Фойерверки, емоция, красота и чар оформиха завършека на Международния фестивал, обобщи Господинова емоционалните си впечатления от творческата надпревара.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия9 кубика незаконни дърва и каруца иззеха горските, съставиха 7 акта
Следваща статия1 500 декара нови гори ще бъдат залесени в Североизточна България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here