дом Общество С 30% недостиг на инженерни кадри Пожарната в Шумен посреща професионалния си...

С 30% недостиг на инженерни кадри Пожарната в Шумен посреща професионалния си празник

0
ДЯЛ

С 30% недокомплект на инженерни кадри посреща своя професионален празник – 14 септември, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Шумен.
До 2022 година недостигът на състава с висше образование може да достигне 60%. Това оповести днес на брифинг директорът на местното ведомство комисар Иван Иванов.
„Липсата на достатъчно инженери води до затруднения в контролната дейност за противопожарна безопасност при приемане на нови обекти“, коментира още директорът на РД ПБЗН в Шумен.
В момента тече конкурс за попълване състава на пожарните екипи. Вакантните места са 5. Кандидатите до момента са 11. Началната заплата е 630 лева, а месечното трудово възнаграждение на стажантите е 560 лева.
„Недостигът на кадри с висше образование е най-големият проблем. Техниката ни е нова. Готови сме да посрещнем всяко предизвикателство“, коментира Иван Иванов.
В РД ПБЗН разполагат с 3 водолази и служители, обучени да действат при скални спасявания.
От началото на годината новоназначените служители са 8, сред тях има и една жена.
„Тази година бе тежка за огнеборците. Поради сухата и мека зима през февруари и март сме имали до 28 едновременни пожара на ден. Средният брой на пожарите на ден през тези два месеца бе 18. В момента са по 8 пожара на ден. Само през изминалата седмица огнеборците в Шуменско са се отзовали на 49 пожара“, коментира Иван Иванов.
С най-добра подготовка в областта са пожарникарите в Шумен и Нови пазар, следвани от колегите си в Смядово, Каолиново, Велики Преслав и Върбица. Това показват данните на специалната оценителна комисия.
От началото на годината до момента на територията, обслужвана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ -Шумен са възникнали 994 произшествия. От тях 647 пожара, аварийно спасителни дейности и техническа помощ – 290 и 57 други произшествия.
Горските пожари са 11, а унищожените от пламъците площи са 90 декара.
За сравнение през 2018 година са възникнали 1156 произшествия, като пожарите са 619, аварийно спасителни дейности и техническа помощ са 445 и 92 други инцидента.
Трима души в Шуменско са загинали при пожари от началото на годината до момента, като бройката е най-високата за последните пет години, показва черната статистика. За сравнение през 2014 има един загинал, толкова са и през 2016 и 2017, двама са през 2015 и 2018 година.
През изминалата година служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили 21 комплексни, 317 контролни и 334 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 407 противопожарни разпореждания. За допуснати административни нарушения са съставени 65 акта.
Служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол в областта на новото строителство са изготвили становища на проектна документация и са участвали във въвеждането в експлоатация на 148 обекта.
По направление защита на населението са проверени 141 обекта.
Шуменските огнеборци са сред най-подготвените в страната.За това говори и четвъртото място, което те заемат в конкуренцията на 19 отбора от цялата страна. „Това е най-доброто ни класиране от 1994 година“, коментира Иван Иванов. Той не пропусна да похвали и отбора на младите огнеборци, които тази година са втори в страната и четвърти на Световното първенство в Швейцария. „Това е най-доброто класиране на България в подобно състезание за всички времена“, не скри задоволството си Иванов.
За проявен професионализъм при ликвидиране на пожари с „Писмена похвала“ са наградени общо 26 огнеборци от Шуменско.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия18 души са загинали и 101 са били ранени при 100 тежки катастрофи в областта през 2018-та
Следваща статияКоалиция от 5 партии ще подкрепи Добромир Драев за кандидат-кмет на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here