дом Здраве С 25 недоносени бебета болницата в Шумен посреща Световния ден на кенгуру-грижата

С 25 недоносени бебета болницата в Шумен посреща Световния ден на кенгуру-грижата

0
ДЯЛ

Общо 25 недоносени бебета са се родили през първото тримесечие на 2020 година в Многопрофилната болница в Шумен. Само едно от децата е под 1 500 грама. Бебета с екстремно ниско тегло тази година няма. Това съобщи в Световния ден на кенгуру-грижата за 24shumen.com началникът на отделение „Неонатология“ в областната болница д-р Лиляна Куздова.
„Общо 280 са родените бебета през първите три месеца на годината в МБАЛ-Шумен. Под 10% се движи съотношението на недоносените спрямо доносените бебета през първото тримесечие, като той се запазва от миналата година, което е добре“, коментира д-р Куздова.
Тази година поради извънредните мерки заради COVID-19 в шуменската болница няма предвидени събития за Световния ден на кенгуру-грижата. В България той се отбелязва от 2017 година. „Целта е да се насочи вниманието върху недоносените деца. Бебето се поставя директно върху гърдите на майката, като контактът е кожа в кожа. Методът е подходящ за деца родени след 30-та гестационна седмица. Той води до нормализиране на телесната температура, подобряване на дихателната и сърдечната дейност, съня, повишава апетита“, обясни д-р Куздова и добави, че при този контакт има ползи и за майката, като така се подобрява емоционалната й връзка с бебето, по-лесно преодолява посттравматичния стрес след раждането, отделя се повече кърма.
Методът на кенгуру-грижата се заражда в Колумбия през 80-те години на ХХ век. Постепенно добива популярност по цял свят. У нас кенгуру-грижата все още не е толкова популярна.
„Единствено в големите болници в България има така наречената „Семейна стая“, където майките под наблюдение на лекари да осъществяват кенгуру-грижа. Бащите също могат да полагат кенгуру-грижа. По света има дори доброволци“, коментира д-р Куздова. Тя уточни, че в МБАЛ-Шумен има идея да се създаде „Семейна стая“. Оборудването й ще струва около 3 000 лева. Ръководството на областната болница приветствало инициативата. За момента обаче се търси подходящо помещение.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът на Мадара запази поста си: Решението на ОИК е логично
Следваща статияПремиерът разпореди организация за отварянето на моловете

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here