дом Култура С 13 нови заглавия и 71 429 лева приходи бе закрит 162-рият...

С 13 нови заглавия и 71 429 лева приходи бе закрит 162-рият театрален сезон в Шумен

0
ДЯЛ

През изминалия 162-ри сезон на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” бяха поставени 13 нови заглавия, 5 от които за деца. За екипа най-интензивен месец бе февруари, през който бяха представени 3 премиери. Най-мащабният проект „Началото на криворазбирането”, по повод 185 години от рождението и 145 години от смъртта на Добри Войников, бе осъществен с подкрепата на община Шумен и Национален дарителски фонд „13 века България”.
Художествено-творческият състав на театъра се увеличи с 12 души – режисьорите Валерий Пърликов и Максима Боева и актьорите Валентин Василев, Делян Илиев, Джанер Якуб, Димитър Мартинов, Стефания Георгиева, Янислава Линкова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева, Микаела Берчева и Веселин Иванов.
Общо изиграните представления от началото на тази година до края на юни 2018 г са 173. Най-много, 38, пред публика е представян детският спектакъл „Цветни вълшебства” от Румен Николов, с режисьор Таня Евтимова. Броят на зрителите, посетили нашите постановки е 13 964 души. Общият приход за шестмесечието е 71 429 лв.
За първи път в практиката на този театър бе проведен кастинг за набиране на актьори за постановката „Началото на криворазбирането”. Друг подход бе лабораторния подбор, който режисьорът Валерий Пърликов приложи при постановката „Куцулан или Вълча Богородица” от Константин Илиев, спектакъл, който ще се реализира през следващия творчески сезон.
Постановката „Нирвана” от Константин Илиев, с режисьор Максима Боева бе удостоена с две награди от МФ „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” 2018 г. – за цялостен спектакъл и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената. От участието си в 29-ти Национален фестивал на малките театрални форми, провел се във Враца, постановката се завърна с четири награди: за режисура на Максима Боева, за сценография на Борис Далчев, за мъжка роля на Александър Евгениев за ролята на Мъжът и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената.
Спектакълът е номиниран за Творческата награда за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“.
Постановката „Рошльо и комините” от Кина Къдрева участва в 19-то издание на Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” от 14-ти до 18-ти май, както и в VIII Международен фестивал „Куклен театър без граници“, който се проведе от 19-ти до 22-ри май в Москва.
По покана на директора Димитър Димитров, бяха осъществени няколко чуждестранни визити, с цел обсъждане на възможности за международно сътрудничество. От 20-ти до 26-ти юни тук бе Павел Викторович Курочкин – художествен ръководител на „Ведогонь-театр” – Зеленоград, Русия. А от 27-ми до 29-ти юни бяха проведени разговори с Лучиан Сабадос – мениджър и Виорел Урсе – технически директор на румънския театър „Мария Филоти” в град Браила.
Предстои в началото на новия сезон участието ни в няколко престижни форума за театър: постановката „Нирвана” от Константин Илиев ще участва в Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” – Балчик – от 14-ти септември 2018 г.
Детският спектакъл „Цветни вълшебства” от Румен Николов е селектиран в Световен куклен фестивал „Хармония“ в гр. Пукет, Тайланд от 1-ви до 5-ти ноември 2018 г. Участието е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Програма „Мобилност”.
Очакваме селекцията на:
26-ти Международен фестивал на камерен театър „Ристо Шишков” – Струмица, Македония от 8-ми до 12-ти септември 2018 г. Подадената заявка за участие от наша страна е със спектакъла „Нирвана” от Константин Илиев; Международен театрален фестивал (ITF) SkupiFestival – Скопие – 24-ти до 29-ти октомври 2018 г., където сме кандидатствали с постановката „Живот в три версии” от Ясмина Реза; Световен фестивал на куклените театри на FMTM – Франция – от 20-ти до 29-ти септември 2019 г., където се надяваме да празнуваме 20-то издание на фестивала с участието на „Цветни вълшебства” от Румен Николов.
По време на тазгодишното издание на МФ „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” 2018 участваха 13 спектакъла. За първи път в историята на този форум селекционерите бяха двама – Зорница Каменова в направление „Преглед на спектакли” и Катерина Георгиева в направление „Авторски прочит”. За първи път бе проведен уъркшоп по драматургия с участието на драматурга Константин Илиев и режисьорите Маргарита Мачева и Димитър Димитров.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДЛС – Паламара ще предостави дивеч на всички ловни стопанства
Следваща статияПосланикът на Франция пристига във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here