дом Култура С обработка на „Шуми Марица“ започна Големият концерт в памет на Панчо...

С обработка на „Шуми Марица“ започна Големият концерт в памет на Панчо Владигеров (видео)

0
ДЯЛ

С обработка от Панчо Владигеров на стария химн на България „Шуми Марица“ започна Големият концерт по повод 120 години от рождението на композитора.
Специални гости на събитието бяха световно известният български цигулар Минчо Минчев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. На концерта присъстваха още областният управител проф. Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.
Внуците на великият български композитор, Александър и Константин Владигерови поднесоха букет от музикални пиеси, написани от Панчо Владигеров и вдъхновени от атмосферата на стария Шумен, с който композиторът остава свързан завинаги.

На сцената за пръв път прозвучаха оригиналите на пиесите „Господско хоро“ и „Приказка“, създадени в през 1936 година в Шумен.
Под съпровода на Симфониета – Шумен с диригент Калина Василева, Александър и Константин Владигерови заедно с барабаниста Стоян Янкулов-Стунджи изпълниха „Песен на шута“ към „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир. Произведението е част от сценичната музика, писана от Панчо Владигеров.
Изпълненията на виртуозните музиканти бяха прекъсвани от бурни аплодисменти. За пореден път Александър и Константин Владигерови изразиха възхищението си от емоционалната и топла публика в Шумен.
Във втората част на концерта прозвучаха изпълнения на пианиста Христо Попов.

Преди началото на Големия концерт, във фоайето на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ бе открита документална изложба, представяща важни моменти от живота и делото на Панчо Владигеров. В експозицията бяха включени материали от личния архив на композитора, които се съхраняват в Държавния архив в Шумен.
Проявите са част от мащабната програма на Община Шумен и културните институти в града за честване на 120 години от рождението на Панчо Владигеров.
Под мотото „Шумен и Владигеров“ проявите ще текат през цялата година.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНе амнистия, а отсрочка за плащане на данъците на вероизповеданията, решиха от ГЕРБ
Следваща статияШуменският окръжен съд представи филм с участие на ученици по образователна програма

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here