дом Общество С две премиери започва новият творчески сезон на шуменския театър

С две премиери започва новият творчески сезон на шуменския театър

0
ДЯЛ
24shumen.com

С две премиери започва 165-ият творчески сезон на шуменския театър. Заради ограниченията във връзка с COVID-19 залите ще работят с 50% от капацитета си, а през септември детските спектакли ще се играят на пл. „Освобождение“.

24shumen.com

Първата театрална среща с най-младата публика ще бъде на 20 септември от 11.00 ч. на тази открита сцена с най- новото детско заглавие „Приказка за годишните времена“, по музика на Вивалди. По думите на режисьора Съби Събев, това е невербален спектакъл, който разчита на психофизическия апарат на актьора- тяло, мимика, жест. Пиесата представя сезоните чрез взаимоотношенията на двама души- момиче и момче на фона на „Четирите годишни времена“ на Вивалди, като са включени и много звуци от природата. Представлението е дебют за най-новите актьори в шуменската трупа Радостина Велкова и Стефан Мараджиев. „Пиесата има образователен характер- да запознае децата с музиката на Вивалди и характерните особености на предкласиката по ненатрапчив игрови начин“, обясни Съби Събев.
Втората ново заглавие в афиша на ДКТ „Васил Друмев“ е постановката „Две“, посветен на Дора Габе и Елисавета Багряна, по текст на Таня Шахова и режисьор Максима Боева. „Това е текст на български автор за други български автори- Дора Габе и Елисавета Багряна, големи имена от нашето литературно минало. Мисля, че за зрителите ще бъде интересно да видят отвъд христоматийните образи поетите и писателите, които познават, да ги погледнат като човеци- с техните страхове и проблеми и да се припознаят в тях. Мисля, че това е вълнуващо и, може би необходимо за вътрешния свят на зрителя и неговите търсения. Направихме спектакъла в чест на двете шуменски прими Стефани Лечева и Марияна Бранкованова, искахме да направим нещо за тези две актриси, това, което те носят и в какво бихме искали да ги видим. Към екипа се присъедини и Кристина Константинова“, посочи Максима Боева. Тя отбеляза, че авторът Таня Шахова е успяла да вдигне текста над биографичната драма и през погледа на двете поетеси представя темата за страха от смъртта и отиващия си човешки живот. Шуменската публика ще гледа постановката на 24 септември от 19.00 ч. в камерна зала. Премиерата ще бъде предшествана от официалното откриване на 165-ия театрален сезон. От 18.30 ч. от площад „Кристал“ ще потегли пъстро дефиле до ДКТ „Васил Друмев“, където се се състоят традиционните ритуал по запалване на огъня и издигане хоругвата на театъра.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия3 739 души са напуснали областта през 2019 година
Следваща статияНовите заразени с COVID-19: Двама под домашно наблюдение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here