дом Общество С венци и цветя Шумен отбеляза 135-годишнината от Съединението

С венци и цветя Шумен отбеляза 135-годишнината от Съединението

0
ДЯЛ

С ритуал по полагане на венци и цветя в Шумен започна отбелязването на Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Церемонията се проведе пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“.

В честването на една от най-бележитите дати в българската история се включиха кметът на община Шумен Любомир Христов, директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим, представители на Общинската и Областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

Слово по повод празника произнесе доц. Стефан Минков, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“.
„Съединението е „една от най-лесните революции в историята, защото отдавна тя бе извършена в душите“. Тези думи на патриарха на българската литература Иван Вазов са показателни за атмосферата в българските земи от двете страни на Стара планина след 1878 г., за еуфорията след отвоюването на свободата, примесена с една романтична представа за светлото бъдеще на българската държава, на което като че ли малка пречка създава политиката на Великите сили, разрушили още в началото Сан-Стефанска България – идеалът, превърнал се в недостижима мечта за следващите поколения българи, но също и в цел, с която са възпитавани младите българи в следващите десетилетия.
Какви поуки можем да си извлечем от събитията, случили се преди 135 години?
Поука първа: Съединението прави силата! Когато сме заедно – сме силни. Когато сме разединени – се превръщаме в плячка на чужди интереси и обслужваме чужди цели. Не случайно римската практика на „Разделяй и владей“ е прилагана и днес, както във вътрешната политика, така и в международните отношения.
Поука втора: Никой няма да ни помогне с реализирането на националните цели толкова, колкото самите ние можем да си помогнем. Ние, българите можем да се обединим и историята показва това. Историята показва също, че разделението между нас, колкото и да изглежда на пръв поглед непреодолимо, е преодолявано с появата на обща цел – такава навремето е бил стремежът да живеем под общата стряха на единно Отечество, а днес? Просперитетът, съревнованието с другите европейски народи, стремежът да върнем у дома младите българи, разпръснали се в четирите краища на света – ето това могат да бъдат нашите общи цели.
Поука трета: Не трябва да очакваме помощ отвън – сами сме, за другите България е непозната периферия или средство, с което да постигнат собствените си геополитически и икономически цели. Още Левски ни е завещал този завет: „От никоя страна нищо не се надяваме и никому нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия!“
През 1885 г. българите доказват правотата на думите на Апостола! Ако сме достойни негови наследници ще я докажем и днес, защото само Съединението прави силата“
, заяви доц. Минков.
Днес цветя и венци в знак на почит бяха положени и пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш.
Организатори на честването са Община Шумен и Командването на шуменския военен гарнизон.
Снимки: Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДаниел Койнов се окичи със сребро от Европейската младежка олимпиада по информатика
Следваща статия1 407 теста, 39 заразени, два нови случая на COVID-19 в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here