дом Култура Експонираха Преславското златно съкровище след реставрация (снимки)

Експонираха Преславското златно съкровище след реставрация (снимки)

0
ДЯЛ

Уникалното Преславско златно съкровище бе представено в Археологическия музей във Велики Преслав. Жителите и гостите на старата столица го видяха в пълния му блясък за първи път сред реставрацията в Германия. Директорът на музея Пламен Славов откри изложбата и разказа за реставрацията на съкровището.

Слово произнесе и кметът Александър Горчев, а доц. д-р Стойчо Бонев разказа за самото намиране на накитите от група жени от земеделско звено, което засаждало ново лозе. Припомняме, че то е открито през 1978 година в местността „Кастана“. Проф.Тотю Тотев е един от първите изследователи.
За съкровището е определена нова, специална витрина, където се контролира влажността.

„Най-бляскавата находка на средновековни накити в Европа“. Така експерти квалифицират Преславското злато. Това са огърлици, диадеми, плочки, обици от 22 каратово злато, инкрустирани с клетъчен емайл, перли и планински кристал. За учените е все още загадка откритата църковна утвар и монети в близост до украшенията.
Според археолози колекцията е с висока стойност. Те предполагат, че украшенията са принадлежали на знатни дами от владетелски фамилии.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченици, родители и учители събраха над 3 300 лева от благотворителен базар
Следваща статияВокални таланти ще премерят сили на “Златното петле – 2018”