дом Общество Съдът отмени решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси при директора...

Съдът отмени решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси при директора на РИОСВ Шумен

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Административен съд – Шумен отмени решение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), с което е установен конфликт на интереси по отношение на Цветомира Дончева като директор на РИОСВ, съобщиха от пресцентъра на съда.
Административното дело е било инициирано по жалба на Дончева против решение на Комисията.
С оспореното решение в обжалваната му част, е установен конфликт на интереси по отношение на Дончева, в периода от 01.10.2018г. до 21.08.2019г. В качество на лице, заемащо висша публична длъжност, е упражнила правомощия по служба във връзка с утвърждаване на длъжностна характеристика от 15.08.2019г. за длъжността „Началник отдел“ в Дирекция „Контролна и превантивна дейност“ при РИОСВ – Шумен и издаване на заповед за обявяване на конкурс за длъжността „Началник отдел“ в Дирекция „Контролна и превантивна дейност“ при РИОСВ Шумен, в свой частен интерес. Това е в нарушение на закона, за което е наложена глоба в размер на 5 000 лв. за осъществен конфликт на интереси, извършено в качеството на Директор на РИОСВ – град Шумен и лице, заемащо висша публична длъжност и е отнета в полза на държавата сума в размер на 154.14 лева.
За да отмени административния акт, съдът е приел, че не е налице частен интерес по смисъла на закона по отношение на инициатора на административното производство като лице, заемащото висша публична длъжност в процесния период, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията и задълженията му по служба, изразяващ се в утвърждаване на нова длъжностна характеристика на за длъжността „Началник отдел“ в Дирекция „Контролна и превантивна дейност“ при РИОСВ – Шумен. Както и издаване на Заповед на 16.08.2019г. за обявяване на конкурс за тази длъжност, с които действия лицето да си е осигурило предимство, изразяващо се във възможността да участва в обявения от него конкурс. В тази връзка съдебният състав е посочил, че събраните по делото доказателства не установяват по никакъв начин „предимство и помощ за лицето“ да участва в конкурса за длъжността „Началник отдел“ в Дирекция „Контролна и превантивна дейност“ при РИОСВ – Шумен. Въведената предпочитана специалност „право с придобита юридическа правоспособност“ в Заповедта от 16.08.2019г. и съответно в длъжностната характеристика от 15.08.2019г. по никакъв начин не обуславят предимство в конкурса за този участник, включително и помощ за участие в същия.
Поради констатираната липса на конфликт на интереси съдът е заключил, че липсва основание за налагане на визираната в закона глоба, както и за прилагане на санкционните последици от закона, предвиждащи че възнаграждението, получено от правоотношението или деянието, породило конфликт на интереси, за периода, през който конфликтът на интереси е бил укрит, се отнема в полза на държавата или общината.
По тези съображения съдебният състав е отменил оспорения административен акт.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия100 души в община Велики Преслав получаваха топъл обяд в продължение на три месеца
Следваща статияНови 194 случая на COVID-19 при 3 832 изследвани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here