дом Общество Стотици християни се поклониха на Светия кръст днес

Стотици християни се поклониха на Светия кръст днес

0
ДЯЛ

Стотици православни християни влязоха в двата храма в Шумен, за да се помолят за здраве и благоденствие на семействата си по повод големия църковен празник Кръстов ден. Празникът е известен още като Въздвижение на Светия кръст Господен.
В църквата „Свето Възнесение Господне” заедно с архиерейския наместник свещеноиконом Димитър Николов в богослужението участва и най-младият йеродякон в Българската православна църква, 7 годишният Владислав.
„Светата ни църква е определила специален ден, в който да се поклоним по особен начин, в средата на храма на Светия животворящ кръст Господен. И да измолим мирен живот за себе си, за семействата си и за страната, в която живеем”, заяви в проповедта си след Божествената света литургия свещеноиконом Димитър Николов. Той припомни, че историята на този празник е от дълбока древност, края на III век ,когато майката на император Константин, благочестивата Елена ,обходила всички места от Светите земи, където е проповядвал Иисус Христос.
За християните Кръстът има особено голямо значение защото с разпятието завършва мисията на Христос да извърши изкупление на греховете на човешкия род. Светата ни църква приема, че Голгота е връхната точка на тази мисия. Затова кръстът от оръдие на наказанието и позора, на мъчителната смърт се превърна в знаме на повярвалите в Христа, продължи свещеникът пред многобройната аудитория в храма, която го слушаше с интерес.
Според отеца смъртта на Христос е осветила кръста и вече е покров за повярвалите в Него.
Свещеникът сподели, че наскоро е бил попитан от млади хора:”Какво прави Църквата за нас, за да влезем в храма”. Отговърът бе ясен, дано депутатите най –после вземат присърце въпроса за въвеждане на вероучението в българското училище. Така младите хора ще се научат да бъдат добре възпитани, да уважават възрастните, да са честни граждани. Както има добри лекари, офицери, така и богословите трябва да заемат достойното си място в Църквата.
В заключение отец Димитър призова присъстващите – да имат добри помисли, святи чувства, насочени към красивото и доброто.
Снимка: opoznai.bg
Галина Минева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКлон от дърво се стовари на пътното платно на изхода от квартал „Тракия”
Следваща статияИзкупиха билетите за концерта на Лили Иванова в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here