дом Общество Статистиката: Средната работна заплата в Шумен се покачи на 923 лева

Статистиката: Средната работна заплата в Шумен се покачи на 923 лева

0
ДЯЛ

В област Шумен средната брутна месечна работна заплата за юли 2018 гoдина е била 892 лв., за август – 882 лв., а за септември – 923 лева. Това съобщават от Статистически данни – Шумен. Средното възнаграждение в областта остава значително по-ниско от това за страната, което за месец септември 2018 г. е 1 135 лева. По размер на средната работна заплата за месец септември област Шумен заема единадесето място сред 28-те области на страната. С най-високо средно възнаграждение през последния месец на тримесечието е област София (столица) – 1 513 лв., а с най-ниско е област Благоевград – със 747 лева.
По предварителни данни, наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Шумен към края на септември 2018 г. намаляват с 552, или с 1.2% спрямо края на юни 2018 г., като достигат 44 052. Намаление на наетите лица е регистрирано в дванадесет от общо 19 икономически дейности, като в процентно изражение намалението е най-значимо в „Култура, спорт и развлечения” – с 10.3%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – със 7.1% и „Образование“ – с 5.0%. Увеличение се наблюдава в седем отрасъла, като то е най-голямо в „Строителство“ – с 13.4%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – с 10.2% и „Добивна промишленост” – с 5.0%.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОт началото на годината в Шуменско: 640 катастрофи, 13 жертви и 85 тежко ранени
Следваща статияМинистър Вълчев пристига в Шумен за Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here