дом Общество Стартира проект за защита на човешки и граждански права

Стартира проект за защита на човешки и граждански права

0
ДЯЛ
Снимка: СНЦ "Демократично сдружение Искам да знам"-Шумен

Проектът „Гаранциите за върховенство на закона – път към по-независима и прозрачна съдебна власт” беше представен днес на онлайн пресконференция. Основната целева група са граждани в активна и пенсионна възраст, младежи от 15 до 29 г. и хора с увреждания.
Проектът цели правното ограмотяване на гражданите на достъпен език. Предвижда се мащабна информационна кампания в Шумен и Перник, в чийто фокус ще бъде популяризирането на информация за основните човешки и граждански права и законовите способи за тяхната защита. Ще бъдат представени и извънсъдебните начини за решаване на правни спорове – медиация и арбитраж. Информацията ще се разпространява чрез лектории в училища, университети, пенсионерски клубове, както и чрез е-платформата: www.moetopravo.bg. В нея ще бъдат обособени две нови секции – „Основни човешки и граждански права” и „Е-медиация”, ще има и мобилна версия. Друга основна дейност по проекта, насочена, и към гражданите, и към професионалистите – магистрати, адвокати, медиатори, е проучването и популяризирането на добри съдебни и медиаторски практики в защита на гражданските права. Ще бъдат очертани и слабостите, ще се израбоят предложения за промени, които да направят по-бърза и ефективна защитата на нарушени човешки права. Проектът предвижда провеждането на кръгли маси и дискусии за обсъждане на доклада от проучването и формулиране на предложения за промени в законодателството, създаващи нови гаранции за защита на нарушени права.
Общата стойност на проекта е 94 216 лв. от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Добро управление”. Неговата продължителност е 16 месеца. Реализира се от две неправителствени организации: СНЦ „Демократично Сдружение Искам да Знам”- Шумен и Фондация „Отворена врата”-Перник, а са привлечени още ВСС, НС, Министерство на правосъдието и активни правозащитни НПО.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДо 1 март: Приемат пиеси в направление „Авторски прочит“ на театралния фестивал в Шумен
Следваща статияПромени в движението в центъра на Шумен на 3 март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here