дом Общество Стартират проверка срещу кмета на село Мадара за управление на фирми

Стартират проверка срещу кмета на село Мадара за управление на фирми

0
ДЯЛ

Кметът на село Мадара Неделчо Костадинов Неделчев ще бъде проверяван за нарушаване на Закона за местната власт. Това гласи решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Шумен.
В решението се казва още, че проверката се извършва по сигнал на от Димитричка Господинова Недева, в качеството й на Председател на общинска комисия по ЗПКОНПИ, според който кметът на кметство село Мадара – Неделчо Костадинов Неделчев е вписан като управител на „ЖАК ОЙЛ“ ЕООД с ЕИК 175345381 и е вписан като член на управителния съвет на Кооперация „ВОИН ГРУП“ с ЕИК 102829456, което е в противоречие с чл. 41, ал.1 от ЗМСМА. Към сигнала са приложени разпечатка от интернет страницата на Агенция по вписванията – Търговски регистър по партидата на „ЖАК ОЙЛ“ ЕООД „ и разпечатка от същата страница по партидата на Кооперация „ВОИН ГРУП“. В сигнала се иска ОИК Шумен да предприеме всички действия за установяване на обективната истина, с оглед потенциална възможност за възникване на конфликт на интереси при изпълнението на длъжността от избрания за кмет на кметство с. Мадара – Неделчо Костадинов Неделчев.
ОИК Шумен е извършил справка в страницата на Търговски регистър и регистъра на Юридическите лица с нестопанска цел и е установил, че Неделчо Костадинов Неделчев към 20.02.2020г. е вписан като управител на „ЖАК ОЙЛ“ ЕООД и е член на управителния съвет на Кооперация „ВОИН ГРУП“. Въпреки извършената справка, ОИК Шумен следва да изиска от Агенция по вписванията Търговски регистър и Регистър на юридическите лица с нестопанска цел, информация за вписванията по партидите на „ЖАК ОЙЛ“ ЕООД и Кооперация „ВОИН ГРУП“.
Съобразно изискванията на чл. 41, ал.3 от ЗМСМА, в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на Решението на Общински съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1 на чл. 41 от ЗМСМА, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.
ОИК Шумен констатира, че е уведомена в законния срок от Неделчо Неделчев с декларация Вх. № 418/21.11.2019г., но следва да се изиска информация от председателя на Общински съвет Шумен за изпълнение на изискванията на чл. 41, ал.3 от ЗМСМА.
ОИК Шумен следва в тридневен срок от получаване на документите удостоверяващи обстоятелствата по чл. 42, ал.1, т. 5 от ЗМСМА да уведоми кмета на кметство с. Мадара – Неделчо Неделчев за правната възможност да представи писмено възражение пред комисията, в тридневен срок от уведомяването му.
ОИК ще изиска от Агенция по вписванията Търговски регистър и регистър на Юридическите лица с нестопанска цел информация за вписванията по партидите на „ЖАК ОЙЛ“ ЕООД с ЕИК 175345381 и Кооперация „ВОИН ГРУП“ с ЕИК 102829456 за периода от 03.11.2019г. до 03.12.2019г.
Ще се изискат от Общински съвет Шумен сведение дали и на коя дата Неделчо Неделчев е предприел необходимите действия по чл. 41, ал.3 от ЗМСМА.
От ОИК ще уведомят председателя на Общински съвет Шумен и ще му се връчат препис от решението.
Кметът на Мадара Неделчев може да обжалва решението на ОИК пред Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.
Снимка: Фейсбук, личен профил на Неделчо Неделчев
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвария остави селата Памукчи и Стоян Михайловски без вода
Следваща статияПроменлива облачност на 21 февруари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here