дом Общество Сретение Господне е, народът отбелязва и Петльовден

Сретение Господне е, народът отбелязва и Петльовден

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Днес Българската православна църква отбелязва Сретение Господне е днес – един от четирите празника, посветени на Божията майка.
40 дни след раждането на Исус Христос, Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм. Така повелявал Мойсеевият закон, който заповядвал всяко първородно дете от мъжки пол да бъде представяно пред Бога. В храма отишъл и старецът Симеон, който отдавна очаквал да види Спасителя. Той поел Христос от ръцете на майка му, прегърнал го и казал пророческите думи, че е видял спасението на хората.
По повод празника във всички епархии на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични литургии.
Според народния календар днес е и Петльовден. Приема се за празник на мъжките рожби. Смята се, че е свързан с времето на еничарстовото и кръвния данък. Тогава семействата със синове белязвали портите си в кръв от петел, за да заблудят властите, че от техните къщи вече са взети момчета за еничари. Така опитвали да ги спасят.
В наши дни онези домове, където има момченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата ѝ се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от „детешката“ и „вънкашната болест“ (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлънчева неделя
Следваща статияЗелено бъдеще: Деца от Драгоево засадиха мини дръвчета в саксии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here