дом Общество Спор за марката „Родни звуци” влоши атмосферата на Общото събрание на читалище...

Спор за марката „Родни звуци” влоши атмосферата на Общото събрание на читалище „Добри Войников”

0
ДЯЛ

Хористите, които репетират в друга зала бяха обявени за приватизатори

Бурен спор за марката на емблематичния за Шумен смесен хор „Родни звуци” се разрази по време на 156-тото Общо отчетно събрание на Народно читалище „Добри Войников 1856”. то се проведе в четвъртък вечерта.
Двете страни – хористи и читалищно ръководство вече имат регистрирани в съда свои певчески формирования с името „Родни звуци”и влязоха в остър диалог, кой има право да патентова марката и кой не.
„Под един покрив не могат да съжителстват две конкурентни формации”, обяви председателят на Читалището Николай Николов пред над 200 присъстващи в залата- читалищни членове и гости. Той обвини в прав текст диригента и хористите в опит да обсебят „това национално богатство на Шумен”. Според него читалищното ръководство има изключителни права за марката за следващите години, а адвокатска колегия в София ще защитава правата им.
„Правят го без да са провели с нас един нормален разговор си присвояват правата на „Родни звуци”, гневи се той на новото Сдружение с нестопанска цел/СНЦ/. На всичко отгоре бил обявен в противоправни действия.
Николов съобщи, че е уволнил дисциплинарно диригента на хора Христо Атанасов, тъй като не се явявал на работа. Не провеждал репетиции и прослушвания на нови хористи.
„По време на пандемия с наложени в държавата строги ограничителни мерки какви репетиции да провеждам. Няма ли да подложа на риск хористите, категоричен съм”, опонира младият диригент в отговор на нападките. Той попита председателя защо след като е член на читалищното настоятелство заповедта за освобождаване не е обсъдена сред членовете. И не е взето тяхното мнение?
Ръководителят не спести и други критики към управлението на читалищната институция най-вече, че получавал инструкции да проучва дали хоровете, които участват във фестивали „са качествени” и дали са на нивото на „Родни звуци”. Как да искам такава информация от домакините, това е унизително, смята той. Заради такива и други нередности, като изгорели по време на визитата в Барселона 1330 евро, по вина на секретаря Атанасов отдавна възнамерявал да си подаде оставката, но хористите го възпирали. Те също не одобрявали вмешателството на читалищното ръководство в политиката на хора в т.ч. и с коя фирма да се пътува. Затова хористите вече репетират в друга зала в града.
Според Атанасов адресираното до Община Шумен „Отворено писмо за напускане на пределите на читалището” било напълно обмислен ход.
„Напълно вярвам в думите на диригента, но не виждам обективна необходимост за разрива, нека да намерим решение след среща на читалищното настоятелство и хористите”, призова общественикът Николай Калев. Той попита, защо се взема марка със 120 годишна история и съзнава ли се, че това е удар върху едно от първите читалища в България и огромно петно върху Възрожденския Шумен.
По думите му хористите нямат право да напускат и това е морален въпрос, а мястото им е в читалището.
Калев е убеден, че двете страни трябва да се разберат с участието на Общината, за да бъде прекратен разигралият се цирк.
„Читалището не е сградата, а хората, коригирайте си становището”, апелира и Нико Майеров, дългогодишен председател на Пенсионерски клуб.
А проф. Валя Аврамова определи напускането като кражба на интелектуална собственост „Родни звуци”. Тя не отрече, че има хорът има сериозни проблеми с ръководството и затова напуска. „Хвърлена съм в оркестъра”, каза Аврамова. Тя също призова за разбирателство между двете страни.
Дългогодишната пианистка Кацарова обяви: „Христо Атанасов е нашият диригент, нямате право да му извивате ръцете”. Тя намекна, че хорът преминава на подчинение на Община Шумен и става общински.
Нотариус Ася Асенова, член на читалищното настоятелство, нарече неприятно събитие цялата история. Тя обаче бе повече от категорична, че Общината не е вземала решение за общинско бюджетиране на хора.
Новата формация на хористите се нарича Сдружение „Певческо дружество „Родни звуци 1896”, разясни нотариусът и уточни, че диригентът се е подписал под такъв документ и няма да ползва името.
„Общинският съвет не е вземал решение за финансиране на хора, но номерът няма да мине. Това е откровена приватизация на „Родни звуци”, подигравка с паметта на Шумен и на читалището”, реагира остро бившият кмет Красимир Костов, сега общински съветник. Той окачестви случилото се като предателство към Читалището, чиято собственост била марката „Родни звуци ”.
Със 124 гласа „за”, трима „против” и четирима въздържали се диригентът бе изключен от състава на читалищното настоятелство, но липсата на квалифицирано мнозинство го спаси от изключване заедно с още седем хористи от Общото събрание.
Как ще се развие сагата с хор „Родни звуци” и какво бъдеще се очертава пред хористите, прославили Шумен и България пред света ще каже своята дума и Община Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия237 нуждаещи се от община Каспичан ще бъдат подпомогнати с храни
Следваща статияПрезидентът Румен Радев в Плиска: Властта крачи към пропастта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here