дом Култура Спомен за Тодор Колев на рождения му ден

Спомен за Тодор Колев на рождения му ден

0
ДЯЛ

Днес незабравимият и любим син на България щеше да навърши 79 години. През далечната 1939 година на 26 август в Шумен се ражда звезда. Варненското софиянче от Шумен, както Тодор Колев нарича себе си, е определен като символът на цяла една генерация артисти, пред чийто самобитен, неподправен и колосален талант и опасен чар, се прекланят поколения българи.
Емблематичното му шоу от 90-те „Как ще ги стигнем…“, после – „Вход свободен“ няма да бъдат забравени. Песните му ще се помнят. Звукът на цигулката му, неговото неподправено и самобитно очарование.
Когато излиза за първи път на сцената, пред погледите на взискателната комисия на НАТФИЗ, младият кандидат-актьор е в обувки с високи подметки. Искал е да изглежда по-впечатляващ със солидна осанка. Успява да издокара баритонов тембъра си, за да придаде тежест и мощност на гласа си. Но изпитващото го жури е смаяно от друго – той е изразителен, изключително музикален, а талантът му надминава всякакви очаквания.
Няма да забравим гласа му – този глас – толкова непринудено специфичен, толкова искрен и чист. И неговите култови реплики от сцените на живота и на киното, и тях… няма да забравим…
1. Лошо, Седларов, лошо! – „Опасен чар“
2. Дет ис дъ куесчън“, както е казал джентълменът Хамлет. – „Опасен чар“
3. (към събличащата се проститутка) Ти ше си лягаш ли? – „Господин за един ден“
4. “Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип.” – „Опасен чар“
5. …знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие! – „Двойникът“
6. Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може. – „Господин за един ден“
7. Брат’чед, свалих я… Димитрова, тя те обича. – „Двойникът“
8. (към жена си, която отново е бременна) Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка. – „Господин за един ден“
9. Слушай, брат’чед, какви са тия оставки? Няма да дезертираме! Науката е като хорото – хванеш ли се веднъж – край! – „Двойникът“
10. Икономията е майка на мизерията. – „Опасен чар“
Почивай в мир, Великане!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия27 август е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге
Следваща статияШофьорът на катастрофиралия автобус край Своге признал, че е изпуснал контрола

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here