дом Общество Специална комисия ще подготвя преминаването към едносменен режим на училищата в Шуменско

Специална комисия ще подготвя преминаването към едносменен режим на училищата в Шуменско

1
ДЯЛ

Комисия, която да анализира базата на училищата, броя на учениците и учителите и да набележи необходимите мерки за преминаване към едносменен режим на обучение беше създадена в община Шумен. Това стана на работна среща, водена от кмета Любомир Христов, в която участваха директорите на 11-те училища, представители на Регионалното управление на образованието и обществените съвети към училищата, омбудсмана на община Шумен, граждани.
Според Павел Павлов – директор на Второ основно училище „Д-р Петър Берон”, записаното в Наредбата едва ли ще бъде изпълнено в определения срок – учебната 2020/2021 г., поради това той ще продължи да приема всички ученици, желаещи да се обучават там.
Илка Карева – директор на Трето основно училище, отбеляза, че за да се премине към обучение от 9.00 до 15.00 ч. ще е необходимо да се изградят още класни стаи. Кметът Христов обаче репликира, че средства за това ще се намерят трудно. Ема Радушева – директор на Средно училища „Панайот Волов”, заяви, че е необходимо местната администрация да изготви стратегия за развитие на образованието в община Шумен през следващите години, която да включва и система за прием в първи клас.
На противоположното мнение беше Валентина Тодорова – директор на Средно училище „Йоан Екзарх Български”, според която всяко училище трябва да изработи своя стратегия. Зам.-кметът по образованието Найден Косев разсея опасенията, че при новия режим на обучение много учители ще останат без работа. Значителна част от тях ще бъдат насочени към полуинтернатните групи. Той беше категоричен, че към едносменен режим на образователния процес ще се премине през 2020/2021 г., защото България е поела ангажимент това да се случи при преговорите за членство в ЕС. Ако това не се случи, се обсъждат редица мерки, сред тях намаляване на средствата за онези училища, които не са готови навреме. Отговорността за това как дадено учебно заведение ще се подготви за едносменен режим ще се носи от неговия директор, каза още Косев.
В комисията, чийто председател е Валентина Тодорова, влизат директори на училища и представители на обществени съвети. Директорите на всички училища в община Шумен ще трябва да представят необходимата информация до 8 декември, а комисията ще направи обобщение на 11 декември. За да стане то работещ документ е необходимо да бъде подписано от всички директори на училища в община Шумен, които по този начин ще се задължат да изпълняват набелязаните мерки.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте снимки от зловещата катастрофа край Микре, при която загинаха 9 души
Следваща статияСтанислав Ушев си запазва поста директор на Симфониета-Шумен

1 коментар

  1. Ха-ха-ха, и как няма да е на противоположно мнение Валентина Тодорова? Тя приема 85 първокласници, а други със зор около 36. Общината ще вземе ли под внимание желанията на родителите? Сава, Хуманитарна, Илия Блъсков, ІІ-ро, ІІІ-то, Княз Борис – това са предпочитанията на родителите? Заслужено!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here