дом Култура Спектакълът „Книжки сладкодумки“ – учене и забавление без край

Спектакълът „Книжки сладкодумки“ – учене и забавление без край

0
ДЯЛ

Истинско забавление за малчуганите от всички възрасти обещава екипът на най-новия детски спектакъл в афиша на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен.

Режисьор на нестандартната постановка е Панайот Цанев. Той е поверил ролите на актрисите Александра Михайлова и Микаела Берчева.
Автор на музиката и аранжиментите на песните е композиторът Евгении Платов.
Нестандартните кукли изработени от предмети от домашния бит са дело на художника Захари Захариев, а сценографията е на Емил Неделчев.
„Спектакълът е част от образователния афиш на шуменския театър. Поставили сме си за цел да запознаем децата с литературните видове – гатанка, поговорка, басня, приказка, поезия“, обясни режисьорът Панайот Цанев.
В реквизита на представлението влиза древната китайска игра „Танграм“, с която актьори и деца ще редят фигури на животни. За илюстриране на най-популярните поговорки ще се редят пъзели, а децата няма да са пасивни зрители, а ще играят главна роля в представлението.
Актрисите ще избират два отбора, които ще се състезават в подреждането на фигури от танграм и картинки от пъзели.
Куклите, с които ще се представят басните са изработени от хартия с японската техника оригами. Техен майстор е 14-годишната дъщеря на режисьора.
Куклите, изработени от предмети на бита ще послужат при онагледяване на мотиви от приказки.
При поезията ще се демонстрира, че по стиховете се пише музика. „Искаме чрез интересни и забавни начини да провокираме въображението на децата, а после и желанието им за учене“, разказа Панайот Цанев. Той не скри, че представлението е подготвено само за 4 дни и в него ще разчита много на умението на двете актриси да импровизират на сцената и на уменията им за контакт с детската публика.
Забавните игри по време на представлението са разпределени в зависимост от възрастта на децата.

Плакатите за спектакъла също носят изненада. Те са снабдени със специален код, който се разчита от приложение, след което на екрана на телефона или таблета започва да звучи песен за буквите,а пред децата се разкриват образите на българските будители.
Панайот Цанев е издал и много детски книжки, час от които също са с добавена реалност. Творецът е автор на повече от 20 образователни представления на различни теми.
Премиерата на спектакъла „Книжки сладкодумки“ е в неделя от 11.00 часа в зала „Патиланчо“ на ДКТ „Васил Друмев“.
24sumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГолямото купуване на цветя за 8-ми март започна
Следваща статияГорски от ДГС-Върбица и огнеборци гасиха пожар в борова гора край Тушовица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here