дом Общество Софийски градски съд ще гледа дело за обезщетение на пострадал от жп...

Софийски градски съд ще гледа дело за обезщетение на пострадал от жп катастрофата в Хитрино

0
ДЯЛ

Днес от 14.30 ч. състав на Софийски градски съд ще гледа първото дело по граждански иск за обезщетение от 80 000 лева от един от пострадалите от железопътната катастрофа на гара Хитрино през декември миналата година. Ответници по делото са фирмата собственик на дерайлиралия влак „Булмаркет“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.
Предстоят още дела по граждански искове и от други пострадали от инцидента, загубили домовете си.
С процедурата по завеждането на серията от дела е ангажирана известна софийска кантора, научи 24shumen.com от високопоставен служител в Община Хитрино. Той уточни, че отделно близките на всеки един от загиналите при експлозията ще поиска обезщетения от порядъка на 300 – 400 хиляди лева. Компенсацията за срутените къщи ще се определя на база данъчните оценки.
„Като човек на действието обещах на нашите хора, които още не могат да се съвземат от шока от трагедията, а други загубиха близките си, че ще заведем дела срещу фирмата, собственик на влака с взривилите се цистерни. Казах и изпълнявам обещанието си“, заяви неотдавна за 24shumen.com кметът на Хитрино Нуридин Басри. Процедурата вече е в ход, независимо, че разследването в прокуратурата продължава, обясни управникът и уточни, че досега са издадени 17 пълномощни на софийски адвокати за осигуряване на полагащите се по закон обезщетения. Той не изключва да бъдат издадени още пълномощни от пострадалите, които в момента все още се възстановяват. Въпреки, че общината е малка и разполага със скромен бюджет, ще се търсят варианти да бъдат намерени средства, с които да се покрият съдебните разходи по цялата процедура. Председателят на Общинския съвет не бе открит за коментар дали съветниците ще гласуват такава сума.
Обвинителният акт за железопътния инцидент все още не е внесен в съда, стана ясно на последния брифинг в Съдебната палата. Известно е, че обвиняеми за железопътния инцидент при който загинаха 7 души, а 29 къщи бяха разрушени, са двамата машинисти на влака. Според събраните досега доказателства те са навлезли в гарата с много по-висока скорост от допустимата, при което са се взривили цистерни с полипропилен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияС лошото време идват и вирусите: Чакалните в поликлиниката са препълнени
Следваща статияСтрахотна новина! Ники от Шумен претърпя успешно туморната операция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here