дом Общество След 37 дни приключение по Дунав Тихомир Радев стъпи на шуменска земя

След 37 дни приключение по Дунав Тихомир Радев стъпи на шуменска земя

0
ДЯЛ

Точно 37 дни продължи приключението по река Дунав на шуменския полицай Тихомир Радев. В преследване на детската си мечта, да преплава Дунав с лодка, той потегли от Шумен на 9 юни. Същинското изпитание за авантюриста започва при изворите на реката в германския град Инголщат. За месец и една седмица приключенецът измина 2 500 километра по Дунав. На 17 юли акостира при крайната точка на гребането рибарското селище Свети Георги в Румъния.

На шуменска земя Тихомир стъпи днес, а точно в 18 часа автомобилът с каяка му спря пред община Шумен. По стара българска традиция той бе посрещнат с хляб и сол от зам.-кмета на Найден Косев, роднини, близки, приятели, скаути.
За успешния финал на приключението авантюристът получи плакета на Шумен. Семейството също посрещна Тихомир с дарове. Приятелите му бяха подготвили изненада – огромна торта с фотоси от речното приключение.
Разказва, че по време на пътешествието с лодка нямал време за скука. На ден гребял средно по 12 часа. Най-голямото разстояние, което преминал за денонощие било 106 километра. Често атрактивната му лодка привличала любопитни деца и възрастни.
Преминал през рискови ситуации около австрийския град Пасау, където реката навлиза в планински пролом. „Там течението е бързо, а многото туристически кораби превръщат водата във врящ казан“, разказа Тихомир. Друга рискова точка по Дунав се оказала Будапеща и отново заради круизните кораби.
Авантюристът преживял и няколко речни бури. Справил се успешно. Изненадали го многото комари в българския участък на реката.
По време на изпитанието приключенецът похарчил само 4.70 евро за две бутилки газирана вода в Австрия. Случвало се хора по маршрута да му дават храна.
По време на плаването Тихомир отслабнал с около 15 килограма. Прибира се обаче щастлив и изпълнен с впечатления, готов за нови приключения.


На тръгване приятелят му Бранимир Симеонов му подарил кестен за късмет и с пожелание да му го върне. Днес Тихомир изпълни обещанието си и кестенът отново премина в ръцете на Бранимир.
Разказва, че около Виена попаднал на училище, което се помещавало в два свързани кораба. Оказало се, че това е XXIII гимназия в града. Неочаквано видял, че във водата пада предмет. Доближил се до него и видял, че е книга. Извадил я от водата и я изсушил. Днес я показа като скъп спомен от приключението. „Мястото на книгата е в библиотеката“, категоричен е Тихомир. Не иска за плаването му да се говори като за подвиг. „Просто сбъднах детската си мечта“, каза скромно Тихомир и добави, че приключението започнало с книгата на Жул Верн „Дунавският лодкар“ и една 30 годишна мечта. Завършва с книгата „Двата леопарда“. „Има нещо символично в това“, споделя авантюристът.

Предстои да бъде обявен конкурс за детска рисунка „Приключението на Тишо“. През целия август децата ще могат да изпращат творбите си в Община Шумен. Авторите на най-добрите рисунки ще получат награди.
Тихомир Радев е на 47 години. Роден е в Нови пазар. Живее в Шумен и работи в системата на МВР.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТурция върна в Шумен Юзджан Раим, извършил убийство в село Вълнари
Следваща статияСлънчева и топла събота

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here