дом Наблюдател След седем дни съдът ще реши нарушени ли са религиозните права на...

След седем дни съдът ще реши нарушени ли са религиозните права на „Свидетели на Йехова“

0
ДЯЛ

Административният съд гледа дело по жалба на религиозната организация „Свидетели на Йехова“ срещу част от Наредба на Общинския съвет

Текстове от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен забраняват нетрадиционни за България религиозни общности да осъществяват дейност близо до училищата, детски заведения и културни институции. Както и религиозна пропаганда в домовете на хората. Представителят на жалбоподателя „Свидетели на Йехова“ Красимир Вълчев нарече въпросния акт на Общинския съвет „дискриминационен“. С него се нарушавала свободата на религиите, ограничавали се правата на граждани по Закона за вероизповедания /ЗВ/ и не било в правомощията на общинските съветници да вземат отношение по дейността на религиозната общност на територията на общината и областта. Адвокат Красимир Вълчев бе категоричен пред съдебния състав, че Наредбата на Шуменския общински съвет е в нарушение на Европейската конвенция по правата на човека, а също и вътрешното законодателство на страната.
Адвокатът на Община Шумен Даниела Русева пледира, че жалбата е неоснователна. А мотивите й са – постъпили от граждани жалби, в които те твърдят че представители на организацията звънят по домовете на хората, натрапват им религиозна литература, както и религиозните си убеждения. Според нея не е доказано, че правата на „Свидетели на Йехова“ са нарушени.Освен това, общността нямала адресна регистрация в областния център. По думите на адвоката, в страната е масова практика тази деноминация да атакува в съда подобни актове на Общинските съвети и това се превърнало в бизнес за адвокати.
Другият адвокат на Общината Иван Георгиев посочи също своите аргументи защо подадената жалба е недопустима и трябва да бъде оставена без разглеждане. Той смята, че въпросният акт е в синхрон със Закона за закрила на детето, като при гласуването от съветниците е преценено, неприкосновеност на жилището и личния живот на гражданите. След като изслуша и двете страни по делото, съдът даде седемдневен срок, в който да бъдат представени писмени защити от Общината и „Свидетели на Йехова“. След като разгледа в следващо съдебно заседание становищата, съдът ще излезе с решение дали да отхвърли Наредбата или да я остави в сила.
На въпрос на 24shumen.com как ще защити тезата си, че чрез религиозната пропаганда по домовете хората се манипулират, прокурор Вълчев от Окръжна прокуратура – Шумен бе категоричен, че етимологията на думата „пропаганда“ е безспорна, и че се касае за абсолютна манипулация.
А адвокат Красимир Вълчев е оптимист, че Административният съд в Шумен, като останалите шест съдебни състава в страната, ще уважат жалбата им и ще отменят Наредбата на Общинския съвет в Шумен. Вече имаме доста спечелени дела, уточни той.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия32-годишен отиде да помогне на възрастна жена, открадна й 60 лева
Следваща статияКметът Любомир Христов поздрави мажоретките за бронзовото отличие от Европейското първенство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here