дом Общество След ремонт: Отслужват първа Света литургия в църквата „Св. Св. Кирил и...

След ремонт: Отслужват първа Света литургия в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ на 24 май във Велики Преслав

0
ДЯЛ

Напълно обновен след мащабен ремонт е храм-паметникът „Св.Св. Кирил и Методий“ в старата столица.
„Официално приключихме. Поставихме новия полилей, нов престол, витражни стъкла с огледални образи. На 24 май вече ще служим заедно със свещеници от Шуменска духовна околия“, заяви за 24shumen.com председателят на църковното настоятелство свещеноиконом Николай. На Божествената света литургия ще присъства и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На събитието са поканени кметът на община Велики Преслав инж. Янко Йорданов, представители на общинска администрация, на бизнеса и жители и гости на общината.

Стойността на целия ремонт е над 75 хиляди лева. Всички средства са осигурени от дарители, които са пожелали да останат анонимни. 3 000 евро за ремонтните дейности е предоставил Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
„Владиката даде началото на обновлението, за което му благодаря, както и на многобройните дарители“, каза свещеникът.

С богата орнаментика и 33 икони, общо тегло 200 кг е полилеят, изработен в ателие в Гърция. Изглежда като позлатен. Монтирани са LED светлини.
Гръцки майстори-дърворезбари са работили върху престола. Върху него има сцени от Възкресението на Иисус Христос. Повечето от иконите са на български просветители и са поставени така, че да гледат към Стария град.
Ремонтиран е и куполът на църквата. През нощта прожектори ще осветяват ликовете на светците.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКомисията по здравеопазване остави за следваща сесия безплатните градини и ясли
Следваща статияОблачно и хладно за май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here