дом Общество Скок на цената на олиото в Шумен

Скок на цената на олиото в Шумен

1
ДЯЛ
24shumen.com

Олиото в търговската мрежа в Шумен поскъпва, показва репортерска проверка на 24shumen.com. По думите на търговци – с около 20% за седмица. Средно 2,80 лв. е литърът в квартални магазинчета, като за последните десетина дни увеличението е с близо 30-40 стотинки. В една от малките бакалии вече продават бутилката за 2,80 лв. вместо за 2,40 лв. седмица по рано. Същото споделиха и в друг малък обект- повишението в последните десет дни е с 30 стотинки за литър – от 2,49 лв. на 2,79 лв. Търговците казаха още, че очакванията са в магазинната мрежа литър олио да се предлага за 3 лева.
В обектите на големите търговски вериги вече има марки, които дори надвишават тази цена- 3,09 лв. и 3,99 лв. за литър. В хипермаркетите се продава олио на повече производители, като цените са от 2,50 лв. до 2,80 лв. В една от веригите е пуснато олио на промоция – от 2,19 лв. на 1,99 лв.
От началото на миналата седмица по-скъпо олио купуват и от работническа столова в Шумен – от 19,90 лв. за 10 литра, сега вече плащат 26,60 лв. с ДДС. Доставчиците предупредили и за ново почакване – до 2,90 лв. За скок в цената на олиото на едро коментираха и от пекарна в града – от 1,66 лв. до 2,35 лв. за около 20 дни. „ Има нестабилност в цената- днес 2,10 лв., утре 2,35 лв., но очакванията са за стабилизиране след известно време на равнище 2 или малко над 2 лв. за литър олио“, коментира собственикът на пекарната. И търговци, и клиенти заявиха, че завишение на цените има не само при олиото, но и при други стоки от първа необходимост.
Тази година в област Шумен са произведени 66 410 тона маслодаен слънчоглед, сочат данните от Областна дирекция „Земеделие“. Средно от декар стопаните са прибрали по 187 килограма. Реколтирани са 355 188 дка, като има пропаднали 156 дка. През миналата година средният добив от маслодаен слънчоглед в региона беше 222 кг/дка.
24shumem.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИнформационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ) ще стартира на 15 октомври
Следваща статияВтори фолклорен фестивал „Драгоево пее и танцува“

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here