дом Култура Симфоничният оркестър закрива сезона с Фредерик Шопен под диригентството на Севал Кадиоглу...

Симфоничният оркестър закрива сезона с Фредерик Шопен под диригентството на Севал Кадиоглу и виртуозната Румяна Атанасова

0
ДЯЛ

Симфоничният оркестър на Шумен ще изнесе последния си концерт за творчески сезон 2016/2017. Музикалното събитие е предвидено за 13 юли (четвъртък).
Солист ще бъде виртуозната пианистка Румяна Атанасова, в чието изпълнение ще се насладим на Вторият клавирен концерт от Фредерик Шопен.
Под диригентската палка на гост-диригента от Р Турция Севал Кадиоглу ще чуем още „Любовен поздрав“ от Едуард Елгар и „Приказка за хубавата Мелузина“ от Феликс Менделсон. Концертът ще започне от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Севал Кадиоглу е роден в Хасково в семейството на музиканти. Първи уроци по музика му преподава неговият баща, който е работил като фаготист в Хасковски симфоничен оркестър. По-късно, когато Севал Кадиоглу е 12-годишен, семейството му емигрира в Република Турция. Там той продължава музикалното си образование в Държавна консерватория – Анкара. Негови преподаватели са били проф. Невид Кодали по хармония, проф. Лейла Хюсеонова по камерна музика и проф. Ферханг Хюсеинов по цигулка. След дипломирането си, през 2000 г. записва магистратура в Нов Български Университет. Там той изучава цигулка при проф. Дора Иванова, хорово дирижиране при проф. Крум Максимов и оркестрово дирижиране при проф. Александър Йосифов. Завършва майсторски класове по цигулка при проф. М. Минчев, проф. С. Кравченко, А Марков. Изнася рецитали, концерти като солист със симфоничните оркестри на Адана и Бурса /Република Турция/, Сливен и Хасково и участва в концерти с камерни формации. През 2014 г. Севал Кадиоглу завършва втора магистратура „Оркестрово и Хорово дирижиране“ в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров.
Севал Кадиоглу е често канен гост-диригент на Държавен синфоничен оркестър – Шумен.
В настоящия момент маестро Кадиоглу работи в Държавен симфоничен оркестър – Бурса.

Румяна Атанасова е родена във Варна. На 9-годишна възраст е приета в съществуващия тогава Интернат за даровити деца-музиканти, където учи при проф. Панка Пелишек. Продължава образованието си в Музикално училище „Любомир Пипков” в и Музикалната академия „Панчо Владигеров” в София. Специализира при известната френска педагожка Ивон Лефебюр в Париж и по-късно работи съвместно с нея. Носител е наградите: Златен медал и лауреатско звание на Първи републикански фестивал в София, Първа награда за най-добро изпълнение на българска творба, Първа награда на конкурса „Бедржих Сметана“ на фестивала „Пражка пролет“ – Прага, Първа награда на конкурса „Клод Дебюси“ в Париж, Трета награда на конкурса „Зифра“ във Версай, Медал от конкурса „Маргарита Лонг“- Париж.
Румяна Атанасова участва като солистка на оркестрите на Радио Франс, Би Би Си, на Белгийската телевизия и др. Изнася самостоятелни концерти във Франция, Италия, Канада, Израел и други.
Преди да замине за френската столица, Румяна Атанасова изнася рецитали и концерти като солист с филхармонии Варна, Бургас, Плевен, Пловдив и София под диригентството на Емил Главанаков, Константин Илиев, Васил Стефанов, Добрин Петков, Месру Мехмедов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрофесионалисти и любители на планинското колоездене ще мерят сили в състезание
Следваща статияСигналите: Търсиха змия, разчистваха паднали на пътя дърво и клон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here